Blueberry mousse cake for Easter ~ Blåbärsmousse tårta till Påsk

Blåbärsmousse tårta
S

nart Påsk och testbakar för fullt. Nu tänker jag inte servera denna tårta till påskmiddagen utan mina arbetskollegor får smaka den redan imorgon.

En silkeslen blåbärsmousse på chokladbotten passar väl fint efter lammsteken annars.
Hörni igår var det första vårdagen. Säger inte “hurra” ännu för det snöar fortfarande i Stockholm. Brrrr….
påsktårta

Blåbärsmousse tårtatill påsk
BLÅBÄRSMOUSSETÅRTA TILL PÅSK
En sats blir en rund tårta ca 20 cm, 10 bitar
Tid: 2 timmar + tid för moussen att stelna
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser chokladbotten:
Fyllde år för en vecka sen och gjorde Black Magic chokladbottnar. Receptet ger 4 bottnar á 18 cm. Frös in den ena botten. Det var bara ta fram den frysna botten.
Obs! Nedan följer recept på 4 bottnar.
  • 4 3/4 dl socker
  • 4 dl mjöl
  • 1 3/4 dl svart kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl buttermilk ( 1 msk vitvinsvinäger + 2,4 dl mjölk, låt stå för 5 minuter)
  • 2 1/2 dl kokt vatten
  • 1 1/4 dl olja neutral i smaken
  • 1 tsk vanilj

Sätt ugnen på 175º. Förbered bakformarna. Jag använder alltid engångsformar i aluminium, så himla praktiskt att slippa dela bottnarna. Olja och mjöla formarna och klä bottnen med bakplåtspapper.
I en skål blanda alla torra ingredienser. Häll i äggen, olja och buttermilk och vispa till en jämn smet. Vispa inte mer än att du får en jämn smet. Häll i kokt vatten lite i taget under fortsatt vispning. Smeten blir väldigt rinnig så var försiktig så inte hela köket blir bara choklad. Fördela smeten lika i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr.
Låt bottnarna kallna på galler under en kökshandduk.

Ingredienser Blåbärsmousse:

  • 200 g frysta blåbär
  • 4-5 msk socker (beroende på hur sött du vill ha moussen)
  • 3 tsk gelatin
  • 2 msk kallt vatten
  • 5 dl vispgrädde
Koka blåbär med socker och låt sjuda i ca 10 minuter. Mosa bären och sila bort kärnor och skal.
Låt puren kallna till rumstemperatur. Den kan med fördel göras en eller två dagar innan och förvaras i kylskåp tills den ska användas.
Blanda gelatin med kallt vatten och låt stå ca 5 minuter.
Vispa grädden mellanhård. Smält gelatinet i mikro i ca 15 sec och blanda i blåbärspuren.
Vänd puren i grädden tills den är välblandat.
Montera tårtan:
Lägg chokladbotten på en serverings- eller tårtfat. Sätt en tårtring runt botten. Tårtringen ska vara någon cm större. Lägg mousse runt om, mellan ringen och chikladbotten för att fylla alla tumma håll mellan. Häll i hela moussen och släta till ytan. Ställ moussen kallt till att stelna.
Dekorering:
Nedan ser ni bara ett exempel på hur man skulle kunna dekorera tårtan annars låt fantasin flöda.
  • små chokladägg
  • vit eller färgad Candy Melts (stora chokladknappar som smälter och stelnar snabbt)
  • liten bit vit och rosa sockerpasta eller marsipan till kaninrumpa och tassar. Har du bråttom köp färdig kanin på ICA eller Coop. Annars fungerar fint fint med att bara strö över hela toppen med chokladägg.
Börja med chokladen. Lägg 4 eller 5 Candy Melts på bakplåtspapper på en tallrik och smält i micron, ca 20 sec åt gången. Med baksidan av en tesked eller liten spatula dra över varje chokladknapp till önskad bredd och längd. Jag ville göra som en stakett runt om tårtan.
När chokladen har kallnat, lägg den runt tårtan. Är dem för långa bryt lite ojämnt. Krossa några av äggen lite slarvigt och lägg dem runt kanten. Min kanin hamnade i mitten och har stuckit hela huvudet i moussen i sitt letande efter morötter.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.