Black Magic Chocolate & Blueberry Mousse Layer Cake ~ …Ja må jag leva


Hipp hipp hurra för lilla jag!
Det blev en tårta på min födelsedag och istället för en enkel blev en tårta med för mycket av allting. Men någon har sagt till mig att när det kommer till tårtor blir det aldrig för mycket av någonting. Som ni kan se blev jag lite crazzy och wild med spritningen och det blev rosor på rosor, dekorationer på dekorationer men jag erkänner.
Tårtan är gullig och smakkombinationerna blev perfekta. Så vi säger en gång till “Grattis till lilla mig.”
Choklad och blåbärsmousse tårta ♥
En sats ger en rund tårta i 3 lager på ca 18 cm
Tid: 15 minuter + 40 minuter
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser Black Magic Chocolate bottnar:
  • 4 3/4 dl socker
  • 4 dl mjöl
  • 1 3/4 dl svart kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl buttermilk ( 1 msk vitvinsvinäger + 2,4 dl mjölk, låt stå för 5 minuter)
  • 2 1/2 dl kokt vatten
  • 1 1/4 dl olja neutral i smaken
  • 1 tsk vanilj
Sätt ugnen på 175º. Förbered bakformarna. Jag använder alltid engångsformar i aluminium, så himla praktiskt att slippa dela bottnarna. Olja och mjöla formarna och klä bottnen med bakplåtspapper.
I en skål blanda alla torra ingredienser. Häll i äggen, olja och buttermilk och vispa till en jämn smet. Vispa inte mer än att du får en jämn smet. Häll i kokt vatten lite i taget under fortsatt vispning. Smeten blir väldigt rinnig så var försiktig så inte hela köket blir bara choklad. Fördela smeten lika i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr.
Låt bottnarna kallna på galler under en kökshandduk. Förbered

Ingrediens choklad kräm:

  • 1 cup mjölk
  • 1 cup (225 g) smör rumstempererat
  • 1 cup socker
  • 3-4 msk mjöl
  • 1 tsk vanilj
  • 3-4 msk svart kakao

Börja med frostning. I en kastrull vispa samman mjölk, socker och mjöl. Rör hela tiden över medelhög värme tills krämen tjocknar, det kommer ta några minuter. Ställ åt sidan för att kallna helt.
Vispa smör och vaniljextrakt i en bunke tills det blir ljust och krämig, ungefär 2 minuter.
Ta den kylda, mjölkkrämen och rör den snabbt. Tillsätt sedan en matsked åt gången till smörblandningen, slå på medelhög hastighet och vispa tills all mjölkkräm har tillsätts. Tillsätt kakao.
Vispa ytterligare en minut eller två tills frostingen är lufftig och extra krämig.

Ingredienser blåbär maräng smörkräm:

  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker
  • 300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
  • 1/4 del av blåbär puren
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät.

Ingredienser Blåbär mousse:
  • 200 g frysta blåbär
  • 4-5 msk socker (beroende på hur sött du vill ha moussen)
  • 1 1/2 tsk gelatin
  • 1 msk vatten
  • 2 dl vispgrädde
Koka blåbär med socker och låt sjuda i ca 10 minuter. Mosa bären och sila bprt kärnor.
Låt puren kallna till rumstemperatur. Den kan med fördel göras en eller två dagar innan och förvaras i kylskåp tills den ska användas.
Blanda gelatin med vatten och låt stå ca 5 minuter.
Vispa grädden mellan hård. Smält gelatinet i micro i ca 15 sec och blanda i 3/4 delar av blåbärspuren.
Vänd puren i grädden tills den är välblandat.
Montera tårtan:

Sätt ihop tårtan med chokladkräm och mousse mellan bottnarna. Jag sparade ena botten till senare, alltså använde endast tre stycken. Tårtan blir tillräckligt hög ändå. Hade första lagen choklad kräm och andra lagen mousse. Använde en tårtring runt om tills moussen stelnade helt men det fungerar lika bra med form med löstagbara kanter eller en djup form som bottnarna passar perfekt i. Det är bara att vända sen tårtan upp och ner på en serveringsfat eller tårtfat precis innan dekoreringen.

Tårtan är täckt och dekorerat med smörkräm och toppat med torkade blåbär från Dr Oetker.
Som ni ka se gick jag lite crazzy när jag dekorerade tårtan men vem bryr sig? Fyller själv år bara en gång per år.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.