Vispa smör, socker och essens till en krämig konsistens.
Ibland är de enklaste kakorna de godaste. Barnen får i alla fall inte nog av dessa syltkakor. Favoriten är med hallonsylt. Påminner om hallongrottor. Har du små barn baka med dem. Att stoppa tummen i mitten på kakorna brukar bli väldigt populärt. Därför kallar jag dem tumkakor. Kalla dem vad du vill för dem är naggande goda
1.
Vispa smör, socker och essens till en krämig konsistens.
2.
Blanda i mjöl och bakpulver och knåda ihop till en deg. Plasta in degen och kyl för minst 1 timme.
3.
Sätt ugnen på 350º F ( 175º C ). Klä en bakplåt med papper.
4.
Forma till lika stora bollar, använd en tesked eller matsked beroende på hur stora kakor du vill göra. Ställ dem gläst på plåt. Gör en fördjupning med tummen i mitten på varje boll. Vill du ha en mindre fördjupning använder du en annan finger så klart. Vänd plåten 180º och tryck till i fördjupningen. Då blir den rak annars kommer ”hålet” att luta åt ena sidan. Kanterna på kakorna kanske spricker lite lätt, ingen fara.
5.
Grädda i mitten av ugnen för ca 9-10 minuter.
6.
Ta ut kakorna snabbt och fyll med önskad fyllning. Marmelad, choklad eller lemon curd är bara ett tips.
7.
Grädda för ytterligare 5 minuter. Låt kakorna inte bli bruna.
8.
Låt dem kallna på galler och strö över ev florsocker eller ringla över smält choklad eller sockerglasyr.
240 g, 1 cup, rumstemtererat smör
149 g , 2/3 cup, strösocker
några droppar mandel essens
260 g, 2 cups, vetemjöl
0.5 tsk bakpulver