Baguette med en twist

Färsk bröd är bland det bästa som finns och så enkelt att göra. Måltiden känns plötsligt så lyxig när man bjuder på färsk bröd. Inte ofta man misslyckas med det heller. Då undrar jag faktiskt varför jag inte bakar bröd oftare? Jag har inget riktigt svar på det. Kanske för att jag har en förkärlek till både smör och socker? nej, skojar bara. Bröd kan vara så vackra, enkla, lätt att baka och så vackra.
BAGUETTE MED EN TWIST
En sats ger 4 baguette eller två limpor
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS+
Ingredienser:
 • 50 g jäst
 • 5 dl ljummet vatten
 • ca 13 dl mjöl Manitoba Cream
 • 1 tsk salt
Instruktioner:
 1. Sätt ugnen på 250º.
 2. Blanda ca 12 dl mjöl med det ljumma vattnet. Arbeta ihop degen med maskin eller för hand i ca 10 minuter, ska vara något kladdig deg men släppa från bunken.
 3. Smula sönder jästen och blanda i ytterligare 2 minuter.
 4. Lägg sedan i saltet och arbeta ytterligare 2 minuter.
 5. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med en kökshandduk över för ca 30 minuter.
 6. Mjöla, den dl som är kvar på ett bakbord eller liknande och stjälp upp degen försiktigt. Dela degen i två delar om du ska baka limpor eller i fyra delar om du ska baka baguette.
 7. Ta tag i degen och forma den försiktigt till en avlång limpa som du sedan tar tag om ändarna och vrider något varv. För baguette gör bröden längre och smalare och vrid flera varv. Lägg bröden på en oljad (olivolja) plåt eller ett oljat bakplåtspapper. Låt jäsa med duk över i ca 30 minuter.
 8. Innan du sedan sätter bröden in i ugnen ska du fylla en djup ugnsplåt eller liknande med kokande vatten som du sätter längst ner i ugnen. Detta för att brödet ska få en knaprig skorpa.
 9. Grädda i ca 10 minuter med den höga temperaturen och sänk sedan till ca 150 grader i ungefär 35-45 minuter (beroende på mjölsort). Känn på brödet om det är lätt att lyfta.
 10. Låt bröden kallna på galler under en kökshandduk.
 11. Du kan fylla bröden med olika godsaker som tex oliver, kryddor, ost, nötter, soltorkade tomater eller vad du nu kan hitta på. Andra mjölsorter är också att rekommendera.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.