LINZER KAKOR…MIN BARNDOMS BÄSTA KAKORNA

Total lycka och förödelse. De godaste kakorna från min barndom, linzer kakor.  Äntligen har jag lyckats få till precis den smaken. Känns som att gå tillbaka i tiden över XX år. Bättre att inte säga det högt. Men vi kan säga så här, det var en massa år sen.

Nu behöver jag inte längre längta efter de här kakorna men j*drans så farliga för figuren.
Varje tugga är som en ny upplevelse. Tänk er spröda och mjuka kakor med en doft av vanilj och smör. Ni har förstått vid det här laget att jag bakar endast med smör och gärna med vanilj.
Var orolig att en sats inte skulle räcka så långt. Vilken tur att jag inte dubblade receptet ändå. För detta recept ger en r e j ä l sats.
 
linzer kakor
linzer kakor

LINZER KAKOR MED SYLT

En sats ger ca 60 dubbla kakor, beroende på vilka cutters (former) du använder
Tid: ca 1,5 timme
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser:
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 75 g brun farin eller brunt socker (kan bytas ut mot strösocker)
  • 75 g strösocker
  • 2 ägg
  • 500 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev mandel essens eller riven citronskal
  • sylt att sätta ihop kakorna med

INSTRUKTIONER:

  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Vispa smör, brun farin och socker lätt och fluffigt. Tillsätt ev citronskal, vaniljsockret och äggen, ett i taget. Vispa lite mellan.
  3. Rör i smeten mjölet och bakpulvret som du har blandat väl innan.
  4. Degen håller ihop och klibbar inte. Ta ca en näve av degen och kavla ca 0,5 cm tjockt antingen på mjölat bord eller mellan en vilkt bakplåtspapper. Med en form ta ut kakor och lägg dem på en klätt plåt.
  5. Hälften av kakorna ska man ävet stansa små formar i mitten på varje kaka. Gör det direkt på plåtet annars blir det svårt att flytta kakorna sen.
  6. Grädda kakorna i ugnen för ca 10-15 minuter beroende på ugn. Kakorna behöver inte bli bruna.
  7. Låt kakorna svalna på bakplåtspapper innan du sätter ihop dem två och två med sylt emellan. Se till att lägga ihop en hel kaka med en med hål i mitten. På det sättet får man de snygga Linzer kakorna.
    Se till att använda en sylt som inte är allt för rinnig.
  8. Jag fyllde mina kakor med tre olika smaker, jordgubb-, plommon- och aprikossylt.En sylt för varje smak.
  9. Pudra florsocker över hela kakorna, inga problem med att få florsocker över sylten. Detta kommer att smälta.
  10. Förvara kakorna svalt i burk med lock.
Får se till att träna extra hårt och oftare för att njuta av dessa godingar med gott samvete.
linzer kakor



 
 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.