Zebra bundt cake

R

andig sockerkaka, tigerkaka. Så enkelt att göra och så vacker den blir.
Har använt min nya siliconform från ICA. Visst blir kakan fin, som en blomma, men…
Nackdelen med mjuk silicon är att formen plattar till sig, sjunker ihop när man har hällt i smeten. Kakan växer mer på bredden än på höjden. I och för sig gjorde jag bara halva satsen men ändå. Min första tanke när kakan hade kommit in i ugnen var ” Formen åker i soporna så fort kakan är färdig”. Men sen ångrade jag mig. Den blir så söt form, älskar den. Jag får se till att bygga någon ställning till, på något sätt, nägot stöd.


*** The recipe in English at the bottom of this page!
In Swedish:

TIGERKAKA

En sats ger en stor kaka, ca 16 bitar
Tid: ca 40 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+
Ingredienser:

  • 2,5 dl (1 cup) socker
  • 4 ägg, rumstempererade
  • 2,5 dl (1 cup) mjölk
  • 2,5 dl (1 cup) neutral olja
  • 4,75 dl (2 cups) mjöl
  • 3 tsp bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk kakao
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º. Smörj och mjöla en form.
  2. I en skål blanda mjöl, bakpulver och salt.
  3. I en annan skål vispa ägg och socker lätt och fluffigt, ca 1,5-2 minuter.
  4. Blanda i mjölk, olja och vaniljsocker och vispa lätt tills allt är blandat.Skrapa kanterna efter halva tiden.
  5. Häll ca 4 dl smet i en annan skål, sikta i kakao och vispa jämt.
  6. För att få den randiga effekten på kakan gör enligt nedan.
  7. Häll 1 msk vanilj smet i ena hörnen i formen. Häll 1 msk kakao smet i mitten på cirkeln som har formats av vanilj. Fortsätt med 1 msk vanilj smet i mitten på kakao o s v tills all smet är använt.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 160- 150º för ca 35-40 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torrt.
  9. Låt kakan svalna i formen för ca 10-15 minuter.
  10. Vänd den på galler och täck den med en kökshandduk.
  11. Sikta över florsocker innan servering.
En vacker sockerkaka att titta på men även hur god som helst. Formen är fin men tror inte det blir fler kakor i siliconform framöver. Inte för min del. Ingen stor fan av siliconformar. Tyvärr sjunker formen när man fyller den med smet. Eller så ska det vara hårdare silicone, mer stabil.


In English:

ZEBRA BUNDT CAKE

Serves: ca 16 pieces:
Time: 40 minutes
Difficulty: easy
Rating: SSSS+
Ingredients:

  • 2,5 dl (1 cup) sugar
  • 4 eggs, room temperature
  • 2,5 dl (1 cup) milk
  • 2,5 dl (1 cup) oil
  • 4,75 dl (2 cups) white flour
  • 3 tsp baking powder
  • ¼ tsp salt
  • 2 tsp vanilla
  • 2-3 Tbsp dark cocoa
Instructions:

Preheat oven to 350ºF Lightly spray a 9” round baking pan with cooking spray. Line the bottom with a circle of parchment and spray again.
In the bowl of a mixer, cream sugar and eggs at medium until light and fluffy, about 2 minutes. On low, add oil, milk and vanilla until smooth.
In a separate bowl combine flour, baking powder and salt. Then add to wet ingredients. Combine on medium for 1-2 minutes until batter is smooth.
Remove 2 cups of the batter to another bowl. Sift the cocoa over the batter and stir until well combined and smooth.
Now, it’s easy to make the stripes: Use 2 – ¼ cup measures. Scoop ¼ cup of vanilla batter and slowly pour into centre of the prepared pan making a small circle. Then, scoop ¼ cup of chocolate batter and pour directly into centre of the vanilla batter circle causing it to spread out. Continue with alternating batters making sure to keep pouring them into the CENTRE circle with each addition.
Bake for 35-40 minutes or until toothpick inserted into the centre comes out clean. After 10 minutes, turn out on a wire rack. When fully cool sift some confectionary sugar on topp.

Thank you for stopping by. Enjoy!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.