Heaven and Hell Cake – Snacks attack

  

Kärlek på ett tårtfat. Den här tårtan har det bästa från två världar och allt det andra mitt i mellan. Allt från kraftig och kladdig choklad till Angel Food Cake lätta bottnar fyllda med Cookie Dough frosting och vaniljkräm. Ös på med massa godsaker som pretzels, donuts, mini cupcakes, Oreos, popcorn och cookies så har du allt och då menar jag ALLT. Nu vet ni vad min son gillar att äta. Säkert typiskt tonårssnacks.
Min son fyllde 16 för några dagar sen och denna blev resultatet av hans överraskningstårta. Han sa endast två ord som fyllde mitt mammahjärtat med värme. ”WOW mamma”.
Tjusningen med denna tårta är att du har oändligt många dekoreringsmöjligheter. Behöver inte vara perfekt utan ju rörigare desto bättre. 
 
***The recipe in English at the bottom of this page!
In Swedish:
 
♥ Heaven and Hell cake – Snacks attack ♥
Det blir en rund tårta på ca 17 cm i 3 lager, mycket hög och fin, ca 14 cm
Servering: ca 15-18 bitar 
Tid: ca 3 timmar
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++++
Angel Food Cake bottnar
Tid: 1,25 timme 
Svårighetsgrad: medel
 
Ingredienser :
  • 1,2 dl (1 cup) mjöl
  • 1,2 dl (1 cup) fint strösocker (kör sockret i en kaffekvarn eller matberedare för någon minut)
  • 1/2 tsk salt
  • 13 äggvitor (2 cups) rumstempererade minst 1 timme
  • 1,5 tsk creme de tartar
  • 1,2 dl (1 cup) fint strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • ev färg
Börja med att sätta ugnen på 175º och förbered din form. Formen ska vara fettfri. SKA INTE VARA SMÖRAT OCH MJÖLAT. Ytterst viktigt att formen är helt rent (från fett) och torr. Har man ingen Angel Food Cake form med löstagnar botten är det viktigt att lägga bakplåtspapper i botten på formen. Titta här hur jag har gjort en egen angel food cake form och sparade minst 2 hundra lappar..

Den skålen du ska vispa äggvitorna i ska rengöras grundligt för att få bort ev fettrester. Torka skålen med hushållspapper och med några droppar citronsaft.

Blanda mjöl, socker och salt och sikta i 3-4 omgångar.
Börja vispa äggvitorna, tartar och vanilj med en elektrisk visp tills vitorna tjocknar och du kan se att det bildas former efter vispen. Under fortsatt vispning häll det fina sockret, en matsked åt gången. Häll i ev färg.
När marängen är färdigt ska den ha mjuka toppar alltså den ska vara medium hård inte ”vänd upp och ner” skålen hård.
Sikta i mjöl brandningen i 4 omgångar. Varje mellan omgång vänd mjölet försiktigt i marängen med en stor slickepott eller spatula. Inga snabba rörelser utan vänd in från kanten mot mitten tills all mjöl är inkorporerat.
Häll försiktigt smeten i formen och slätta till ytan.
Grädda längst ner i ugnen för 35-40 minuter. Du vet om kakan är klar när toppen på kakan studsar tillbaka efter du trycker ner den försiktig och när en tandpetare kommer ut torr. Testa inte kakan innan det har gått 35 minuter annars finns det risk att den sjunker.
Så fort kakan är färdigt gräddad ska den vändas upp och ner och kallna i formen. Kakan ska helst hänga upp och ner i luften.
 
Chocolate Mudcake botten
En sats ger 2 runda bottnar ca 16 cm (använde endast en till tårtan, den andra har fryst in)
Tid: ca 30- 40 minuter beroende på hur kladdiga du vil ha bottnarna
Svårighetsgrad: lätt
 
Ingredienser:
  •  2,4 dl (1 cup) socker
  • 2,4 dl (1 cup) mjöl
  • 1,2 dl (1/2 cup) kakao
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 3/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1,75 dl (3/4 cup) grekisk yoghurt eller gräddfil
  • 1,2 dl (1/2 cup) majonnäs Hellmans
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,2 dl (1/2 cup) kokt vatten
Sätt ugnen på 175º.
Smöra och mjöla två runfa formar. Lägg bakplåttspapper i botten på formarna och ställ åt sidan.
Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
I en annan skål vispa ägg, socker och vanilj till en fluffig kräm. Blanda i majonnäs och yoghurt, vispa ett par sec. Häll i mjöl och vispa tills det är blandat. Vispa försiktigt lite kokt vatten i taget tills det är inkorporerat. Det blir en ganska så lös smet så använd en djup skål så inte hela köket blir full med choklad.
Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter. Kakan kan vara lite mjuk i mitten. Låt den kallna helt i formen innan du tar ut den.
Under tiden förbered krämen. 
 

Cookie Dough Frosting
En sats räcker till två lager fyllning i tårtan eller till att frosta en tårta.
Tid:ca 10 minuter
Svårighetgrad: mycket lätt
Betyg:SSSSS++

Ingredienser:

  • 150 g smör sumstempererat
  • 1 dl (1/2 cup – 2 msk) brun farin strö eller socker (fint mald)
  • 4 stora msk mjöl (vill du inte äta rå mjöl, rosta den i ugnen innan)
  • 1 tsk vaniljsocker eller pasta
  • 3/4 -1 dl ( upp till 1/2 cup) vispgrädde

Vispa smöret och brun farin lätt och fluffigt. Vispa i mjölet till en jämn smet.
Vispa i lite grädde i taget tills du uppnår rätt konsistent.

Easy Vanilla Buttercream
En sats räcker till att fylla eller frosta en tårta eller 20-24 cupcakes
Tid: 20 minuter + tid att kyla krämen
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:SSSSS++++

Ingredienser :

  • 1 cup,(2,4 dl) mjölk
  • 3 stora msk mjöl
  • 1 cup ( ) smör rumstempererat (får inte smälta)
  • 0,5 cup (1,25dl) florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker eller pasta
  • ev lite ätbar gelefärg

Koka upp mjölk och mjöl i en kastrull på spisen under omrörning. Sänk värmen och fortsätt puttra under konstant omrörning för minst 4-5 minuter. Låt krämen kallna helt. När den är riktigt kall har den stelnat. Vispa lätt i den för ca 5-10 sec.
Vispa smör, och florsocker vit och luftigt. Addera en msk kräm åt gången och vispa jämt mellan. Smaksätt med vanilj. Det blir en mycket god och stabil vaniljkräm som kan spritsas och håller formen. Den är perfekt eftersom den är lagon söt.

Montering: 
Dela Angel Food Cake i två delar. Bred halva Cookie Dough frostingen på, lägg över choklad botten, bred på resten av Cookie Dough frostingen och lägg på sist den andra halvan Angel Food Cake. Frosta tårtan med vaniljkrämen. Jag sparade ca 1/4 del kräm som jag färgade i en mörk nyans. Blev inte riktigt svart även om det ser ut så på bilden men mörk grå. Hade i en msk kakao för att få djupare färg. Jag frostade tårtan med vaniljkräm, tror jag la på ca 3 lager, stoppade jag tårtan i frysen för ca 10 minuter mellan.
Sist tog jag den färgade krämen och spacklade på tårtan si så där slarvigt.
 
Choklad ganache
Ingredienser:
  • 150 g choklad
  • 1/2 dl vispgrädde
Värm grädden på spisen tills den nästan kokar. Ta bort från spisen och lägg i chokladen. Rör i tills chokladen har smält. Låt den svalna något till den blir lite tjockare, lätt trögflyttande så du kan kontrollera hur du vill att den ska rinna ner för kanterna på tårtan. Dekorera tårtan innan ganachen har stelnat.
 
Dekorering:
Nu till den roliga delen. Låt bara kreativiteten flöda eller go crazzy så att säga. Allt du gillar, vill ha på, ska du lägga på också. Det finns inga regler för vad som går ihop med vad utan ös på bara.
Min sons tårta blev dekoreard med Oreos, Fingers, Reeses Peanut Butter, cookie, cupcakes, pretzel, donuts stora och små, Daim puffar, pistage nötter och popcorn, massor av popcorn.
 

In English:

 
♥ Heaven and Hell cake – Snacks attack ♥
Serves about 15-18 portions
Time: about 3 hours
Difficulty: average
Rating: SSSSS+++++
 
For Angel Food Cake recipe click here.
 
Chocolate mudcake
I only used one cake the other one i freezed for later use.
Ingredients:
  • 1 cups sugar
  • 1 cups flour
  • 1/2 cup cocoa
  • 3/4 tsp. baking powder
  • 3/4 tsp. baking soda
  • 1/2 tsp. salt
  • 1 eggs
  • 3/4 cup yoghurt, or sour cream
  • 1/4 cup mayonnaise
  • 1/4 cup oil
  • 1 tsp. vanilla
  • 1/2 cup boiling water
 
 Preheat oven to 350°. Grease and lightly flour two 9-inch round cake pans*; set aside.
In medium bowl, combine flour, cocoa, baking soda and baking powder; set aside.
In large bowl, with electric mixer at high speed, beat eggs, sugar and vanilla for 3 minutes or until light and fluffy. Beat in Hellmann’s® or Best Foods® Real Mayonnaise at low speed until blended. Alternately beat in flour mixture with water, beginning and ending with flour mixture. Pour into prepared pans.
Bake 30 minutes or until toothpick inserted in centers comes out clean. On wire racks, cool 10 minutes; remove from pans and cool completely. 

Cookie Dough frosting
Ingredients:

  • 150 g butter sumstempererat
  • 1 cup (1/2 cup – 2 tablespoons ) brown sugar sprinkle or sugar ( finely ground )
  • 4 large tablespoons of flour ( you do not eat raw flour , roast it in the oven before)
  • 1 teaspoon vanilla
  • 3/4 -1 cup ( up to 1/2 cup) whipping cream

Beat the butter and brown sugar light and fluffy . Whisk in flour until smooth .
Whisk in a little cream at a time until you achieve the right consistently .

 
Easy Vanilla frosting
Ingredients:
  • 1 cup milk
  • 3 tablespoons flour, unbleached or all-purpose
  • 1 cup butter, softened to room temperature
  • 1/2 cup confectionary sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • a little food coloring

In a sauce pan whisk together the milk and the flour. Stir constantly over medium high heat until thickened, this will take a few minutes. Set aside to cool until the bottom of the pan is warm to the touch. To cool mixture quickly .place the mixing bowl in the fridge for a couple of minutes.
While the thickened milk mixture is cooling, combine and beat the butter, sugar and vanilla extract in a mixing bowl until light and creamy, about a minute.
Take the cooled, thickened milk mixture and give it a stir. Then add a tablespoon at a time to the butter mixture, beating on medium high speed until all the milk mixture is added. Beat an additional minute or two until the frosting is smooth and extra creamy.
If the butter is really soft and the frosting seems like it isn’t thick enough, place the mixing bowl in the fridge for 10 minutes and beat again until smooth and extra creamy.

Assembly the cake:
Share Angel Food Cake in two. Spread half the cookie dough frosting on, put the chocolate cake on top , spread on the rest of the cookie dough frosting and add the last of the second half Angel Food Cake . Frost cake with vanilla cream. I saved about 1/4 part vanilla cream that I colored in a dark shade . Was not really black , although it looks like in the picture but dark gray. Had a tablespoon of cocoa to get deeper color . I frosted the cake with vanilla cream, I frosted in about 3 layers, I put the cake in the freezer for about 10 minutes in between frosting. It´s more easier to do that if the cake it´s cool.
Finally , I took the colored cream and spackle on the cake for a messie unfinished look.

Chocolate drizzle
Ingredients:

  • 150 g chocolate
  • 1/2 cup heavy cream

Heat the cream on the stove until it almost boils. Remove from the heat and add the chocolate in pieces.
Stir until the chocolate has melted . Let cool slightly until it becomes a little thicker, slightly slow moving so you can control how you dizzle it on the cake. Use back of a soon to push down on the edges of the cake. Decorating the cake before ganachen has solidified .

Decoration :
Now to the fun part. Just let your creativity flow, or go crazzy so to speak. Everything you love, want to, you should put on the cake. There are no rules for what goes together with what without rocking on only .
My son’s birthday cake was decoreated with Oreos , Fingers , cookies , cupcakes , donuts, large and small , Daim rice, pistachio nuts and popcorn, lots of popcorn.

Happy Birthday my angel!

Thank you for stopping by. Enjoy!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.