Happy Birthday Cookiesandsweets ♥

Cookies and sweets har fyllt två år och jag var tvungen att fira. Med tårta så klart. Trotsar hösten, mörkret och regnet med en somrig tårta. Ingen annan än en Angel Food Cake skulle duga. Har alltid varit fascinerad av namnet och utseendet på tårtan. En lätt, luftig, änglavit och med himmelsk smak, en äkta amerikanskt klassiker.
Denna ska göras i en tub form, helst i en speciell form med höga kanter och ett hål i mitten. Det hjälper kakan att inte sjunka ihop under gräddningen. Jag har redan tillräckligt med formar ( ops…nu har jag sagt det, hoppas bara inte min man hörde mig ) men ingen angel food cake form förstås. Nu kom min charlotte form till användning. Den ihop med plåtröret för rån. Har använt creme de tartar precis som i originalreceptet. Detta är inte så lätt att få tag på hemma i Sverige men det går att hitta i välsorterade matbutiker eller som i mitt fall på The English Shop.
***Recipe in English at the bottom of this page!
In Swedish:
♥ Angel Food Cake like a dream ♥
En sats ger en hög och fin tårta ca 20 cm och 10 portioner
Tid: 1,25 timme + tid tilldekorering
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser Angel Food Cake:
 • 140 g ( 1 cup ) mjöl
 • 150 g ( 1 cup ) fint strösocker (kör sockret i en kaffekvarn eller matberedare för någon minut)
 • 1/2 tsk salt
 • 13 äggvitor ( 2 cups ) rumstempererade minst 1 timme
 • 1,5 tsk creme de tartar
 • 150 g ( 1 cup ) fint strösocker
 • 1/2 tsk vaniljsocker
 • ev färg
Börja med att sätta ugnen på 175º och förbered din form. Formen ska vara fettfri. SKA INTE VARA SMÖRAT OCH MJÖLAT. Ytterst viktigt att formen är helt rent (från fett) och torr. Har man ingen Angel Food Cake form med löstagnar botten är det viktigt att lägga bakplåtspapper i botten på formen. Jag har varken en vanlig Angel Food Cake form eller den nya varianten med fötter. Fick bygga min egen. Som jag skrev längre upp har jag använt en hög form, hela 10 cm, som jag har lagt bakplåttpapper i botten på och ett metalrör i mitten. Tada! Nu sparade jag både 200 kr och plats i mina kökslådor.
Den skålen du ska vispa äggvitorna i ska rengöras grundligt för att få bort ev fettrester. Torka skålen med hushållspapper och med några droppar citronsaft.
Blanda mjöl, socker och salt och sikta i 3-4 omgångar.
Börja vispa äggvitorna med en elektrisk visp på lägsta för ca 30 secunder tills dem börjar skumma. Häll i creme de tartar och vispa på medelhastighet tills vitorna tjocknar och du kan se att det bildas former efter vispen. Under fortsatt vispning häll det fina sockret, en matsked åt gången. Häll i vanilj och ev färg.
När marängen är färdigt ska den ha mjuka toppar alltså den ska vara medium hård inte ”vänd upp och ner” skålen hård.
Sikta i mjöl brandningen i 4 omgångar. Varje mellan omgång vänd mjölet försiktigt i marängen med en stor slickepott eller spatula. Inga snabba rörelser utan vänd in från kanten mot mitten tills all mjöl är inkorporerat.
Häll försiktigt smeten i formen och slätta till ytan.
Grädda längst ner i ugnen för 35-40 minuter. Du vet om kakan är klar när toppen på kakan studsar tillbaka efter du trycker ner den försiktig och när en tandpetare kommer ut torr. Testa inte kakan innan det har gått 35 minuter annars finns det risk att den sjunker.
Så fort kakan är färdigt gräddad ska den vändas upp och ner och kallna i formen. Kakan ska helst hänga upp och ner i luften, se bilden.
Jag hade lätt att balansera kakan på röret jag hade i mitten eftersom detta var längre än formen. På Angel Food Cake formarna kan man se små fötter på kanten på formen som ska hjälpa till annars.
Låt den kallna i minst en timme om inte längre. Losna försiktigt runt kanterna med en tunn spatula eller kniv och flytta kakan till en serveringsfat.
Jag fick en underbart hög och fin kaka på hela 10 cm.
Ingredienser fyllning och dekorering:
 • 5 dl vispgrädde
 • 200 g färska hallon
 • 100 g smält choklad att ev ringla över
Dela kakan i två delar. Skär försiktigt med en vass kniv runt om och gör en fördjupning i ena halvan precis som på bilderna nedan.

Fyll fördjupningen, kanalen, med färska hallon och grädde. Lägg på den andra halvan och dekorera med resten av gräddet. Toppa med hallon och ev ringla över smält choklad eller annat (strössel, hackade nötter)

In English:
♥ Angel Food Cake like a dream ♥
Serves about 12 slices depending on size
Time: about 1 hour and 15 minutes + time to decorate the cake
Difficulty: medium
Rating: SSSSS+++++
Ingredienser Angel Food Cake:
 • 140 g ( 1 cup ) white flour
 • 150 g ( 1 cup ) confectioners’ or superfine sugar*
 • 1/2 tsp salt
 • 13 egg whites ( 2 cups ) at the rooms temperature for at least 1 hour
 • 1,5 tsp creme de tartar
 • 150 g ( 1 cup ) superfine sugar
 • 1/2 tsp vanilla
 • food colour

* You can made your own superfine sugar. Just put granulated sugar in the food processor and let it go for about a minute or two and voila! Superfine sugar.

Preheat the oven to 350°F (180°C). Sift the cake flour, confectioners’ sugar and salt together for 3 or 4 times. Set aside.
Wipe the bowl and whisk attachment of an electric mixer with paper towel and lemon juice, to remove any trace of grease. Add the egg whites and beat on the lowest speed until they start to become frothy.

Sprinkle the cream of tartar over the egg whites. Beat on medium speed until the egg whites thicken just slightly and you can see swirl lines in the mixture from the whisk (very soft peaks).

Add the superfine sugar 1 tablespoon at a time and beat until the egg whites thicken and reach soft/medium, droopy (not stiff) peaks. Beat in the vanilla and almond extract, and a few drops of the food colouring, if using.

Remove the bowl from the mixer. Sift the dry ingredients 1/4 at a time on top of the meringue and fold gently but thoroughly with a rubber spatula. Gently transfer the batter to your ungreased angel food cake pan and smooth the top with a small offset spatula. Bake on the lower rack of the oven until the top of the cake springs back when touched lightly, and when a skewer inserted into the cake comes out clean, about 35 minutes. Don’t check the cake before 35 minutes, or you could deflate your cake, but also try not to over-bake.

Remove the cake from the oven and invert the whole pan onto a wire rack so it cools upside down. Let cool for one hour and then loosen sides around the center and outside of the cake using a thin metal spatula or knife. Gently coax the cake out of the pan onto the wire rack and let cool completely.

Ingrediens frosting and decorating:

 • 5 dl whipped cream
 • 200 g raspberries
 • Some melt chocolate to drizzle over
Whipped cream and melt chocolate in microwave.

Place the cake wide end down onto a cake plate, board or pedestal. Pile the frosting on top of the cake and use a metal spatula to spread the frosting from the top down. Create swirls using the back of a spoon and topp with raspberries and dizzle some melt chocolate. Slice cake using a serrated knife in a gentle sawing motion. Cake keeps at room temperature for up to 2 days. Best enjoyed day 1 (the cake stays very moist for days, but creamfrosting is best enjoyed sooner than later).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.