GALET GODA GALETTE

Oh my…så galet goda galette.
Har varit så sugen och så länge velat göra galette. Älskar den perfekt rustika formen. Ojämna knapriga kanter, doften av bakad frukt och formen. Alltså DEN sexiga formen. Visst låter det galet. Det är galet. Galet goda galette vi pratar om! Det fick bli en med plommon. Sen gjorde jag en med nektarin. Medan dem bubblade in i ugnen började jag redan fundera på vad nästa galette ska fyllas med.
PLOMMON GALETTE

En sats blir 2 galette, ca 16-18 cm och räcker till ca 8-10 personer
Tid: 1,5 timme
Svårighetsgrad: mellan lätt
Betyg: SSSSS
Ingredienser pajdeg:
  • 200 g mjöl
  • 50 g strösocker
  • 110 g normaltsaltat kylskåpskallt
  • 60 ml kallt mjölk
  • 1 äggula
Ingredienser fyllning:
  • 12-14 mellanstora plommon urkärnade och skivade
  • 1 msk flyttande honung
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk mandelmjöl (går bra med hasselnöt, kokos m m)
  • 1 msk brunt socker
  • 1/2 msk maizena
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º.
  2. Blanda mjöl och socker i en skål. Blanda i smöret i små bitar. Du kan göra det för hand eller använda köksassistenten. Jag har gjort det för hand eftersom degen ska bara blandas tills den går ihop.
  3. Med assistenten finns det risk att man överblandar om man inte är noga.
  4. Blanda tills massan blir grynig och man ser fortfarande smörbitar stora som kaffebönor.
  5. Blanda mjölk med äggula och arbeta in i mjölet. Blanda bara tills degen går knappt ihop. Trycker du degen mellan fingrarna ska den gå ihop.
  6. Dela i två och lägg på plastfolje. Platta till runda degskivor som du plastar in och lägger i kylskåpet för minst 30 minuter. Degen kan göras i förväg, dagen innan eller så. Förvara den i kylskåp eller frysen.
  7. Förbered fyllningen under tiden. Blanda honung med citronsaft och marinera plommonskivorna.
  8. Blanda i en skål mandelmjöl, socker och maizena.
  9. Ta fram en degkaka i taget och kavla den tunt till ca 20-25 cm rund kaka. Lägg hälften av mandelmjölet i mitten på degen, ca 2-3 cm från kanterna. Lägg på fruktskivorna i ett fint mönster.
  10. Vik degen över frukten som i bilderna nedan. Pensla kanterna på galetten med kall mjölk och strö på lite strösocker.
  11. Grädda galettena i mitten eller nedre delen av ugnen för ca 35-40 minuter tills frukten bubblar och kanterna har fått fin färg.
  12. Låt dem svalna på bakpapper innan du flyttar dem över till en serveringsfat och delar.

Kan avnjutas varma eller kalla, med grädde eller vaniljsås. Jag föredrar dem naturell. Jag gjorde en Plommon Galette och en Nektarin Galette bara för att alla i familjen skulle bli nöjda.
Har även gjort galette efter recept på tartdeg som du hittar här. Har använt en halv sats. Båda blir supergoda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.