Regnbågstårta

Regngågstårta
S

å med den säger jag: Grattis till mig!

Blev en lite tårta för att fira min egen födelsedag och för en gång skull ingen avancerat tårta utan ganska så enkel. Har alltid velat göra en så kallad Rainbow cake i alla dessa finna färger.
Tårtan fick följa med mig till jobbet. Hade jätte glada arbetskollegor efter em fikat kan jag säga.


REGNBÅGSTÅRTA

En sats ger 4 runda bottnar, 18 cm
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS
Bottnarna är White Velvet cake, fyllda med vanilla cream cheese frosting och täckt med len cream cheese frosting blandat med imbc ( italiensk marängsmörkräm ) och smaksatt med bubbelgum essens.
Regnbågen och molnen på toppen är spritsade i imbc.
Dr Oetkers gelefärg var super bra att färg imbc med.
Molnen sprayade jag med Dr Oetker silver spray. Vet att jag har sagt det förr men den är super bra. Det blir så lite glittrig som den första snö som ligger på marken i månsken.
Ingredienser White Velvet bottnar:
En sats räcker till en form på ca 20-24 cm och det blir 3 bottnar.
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:SSSS++++
  • 4 st äggvitor
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk vaniljpulver (2,5 tsk vaniljsocker)
  • 5 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 175 g smör, smält i micron
Ingredienser italiensk marängsmörkräm imbc:
En sats räcker till att frosta tårtan.
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: medelsvår
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
  • ev färg- eller smaksättning
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º C.
  2. Börja med att göra bottnarna genom att blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en skål.
  3. Häll över den smälta smöret och blanda till en gryning massa.
  4. I en annan skål vispa äggvitorna med mjölk och vanilj.
  5. Häll lite i taget av mjölkblandningen över mjölmassan och vispa kontinuerligt. Vispa till en jämn smet.
  6. Tillsätt ev livsmedelsfärg om du vill ha en annan färg på dina bottnar. Annars blir bottnarna, precis som det heter White velvet cake, vita och sammetslena.
  7. Fördela smeten i 3 formar ( runda på 20-23 cm) som du har smörjt och mjölat samt klätt botten med bakplåtspapper. Jag använder engångsformar och till denna tårta använde jag fyrkantiga formar.
  8. Grädda längst ner i ugnen för ca 25-30 minuter. Gör tandpetartestet innan du tar ut bottnarna. Låt svalna något innan du tar ut dem ur formarna.
  9. Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en termometer.
  10. Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
  11. Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att ”vända” och bli tjock, luftig och slät.
  12. Färgsätt eller smaksätt den, det är det sista du gör innan krämen ska användas.
  13. Nedan ser ni ett steg för steg för hur jag har monterat och dekorerat tårtan.
  14. Krämen delade jag i flera skålar och färgade i alla regnbåges vackra färger. Kom på sen att jag hade missat grön.
  15. Tårtan fick stå och safta till sig under en natt. Efter att jag hade täckt tårtan med kräm spritsade jag regnbågen i olika färger. Behövdes inte mer än 3 msk kräm i varje färg för att få till den.

På toppen spritsade jag som små oregelbundna moln och sprayade med Dr.Oetckers silver spray. Love it!
Tack för att ni tittade in!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.