Vårdröm blomtårta i sockerpasta

Bakade en tårta till min kompis som har flyttat till större lgh. Min första tanke gick till ett litet hus i sp med en liten hälsning som Grattis till nya lägenheter eller något i den stilen. Här har ni slutresultatet.
Calla Lily bouquet cake… En riktig dröm, romantisk vår tårta.
…och så hade vi insidan som gick i gröna nyanser 🙂
Min första ombre tårta.
Tårtan ser mer komplicerad än vad det var att göra.
♥ Calla Lily bouquet cake ♥
6 olika nyanser av grön för att gå till den coola effekten, så kallad ombre.
Bottnar är av tre lika delar , gjorda på 8 stora ägg och som har fördelas i 6 skålar och färgas in med Dr.Oetker hushållsfärg.
Bottnarna har gräddats i engångsformar, 23 cm.
Tårtan är fyld med glasskräm varvad med färskost kräm smaksatt med lemoncurd. För att få till den önskade formen på tårtan har jag kylt den ordentligt innan. Sen är det bara att skära med en vas kniv till önskad form.
Tårtan har jag spacklat med italiensk marängsmörkräm som är godare och inte är lika sött som vanligt smörkräm.
♥ Italian meringue buttercream imbc♥
En sats räcker till att frosta tårtan.
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: medelsvår
Ingredienser:
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker
  • 300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
  • ev färg- eller smaksättning
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät.
Jag kan erkänna nu att första gången, när jag var klar med smöret, var min första imbc så lös att jag fick bara lust att slänga allt. Sen kom jag på den lyssande iden att ta en bit smör, vispa det fluffigt, och hälla i lite av den skära krämen, lite i taget. Ni vet precis som man brukar göra med majonnäs som skär sig. Tack mamma för allt du lärde mig ♥ .
Tog 100 g smör och vispade det fluffigt. Sen började jag hälla en matsked eller två åt gången av den skära krämen i smöret under fortsatt vispning tills jag hade hält i hela.
Då fick jag den finaste, lenaste och godaste italienska meringue buttercream och så enkelt att spritsa.
Färgsätt eller smaksätt den, det är det sista du gör innan krämen ska användas.
Tårtan är täckt med ett tunt tunt lock i sockerpasta (sp), bara för att dekorationerna skulle fästa bättre. Antar att om man täcker tårtan helt i dekorationer som jag gjorde så behövs inget lock.
Den färgade sp:n rullas till stjälkar, olika tjocka just för att få en mer naturlig effekt.
Sen är det bara att klä hela tårtan, runt runt… Tar sin lilla tid förstås 🙂
De sista på plats är kallornasom vilar på varandra. Innan du klistrar fast dem med kristyr, lägg allting på plats så du vet du får som vill, blir svårt att flyta runt sen och det finns risk för att ha sönder någon.
Det sista jag gjorde var att pensla lite mörkgrön pulverfärg på stjälkarna för att få dem mer naturliga.
Är super nöjd med resultatet. Det blev några lyckotårar som min kompis Alina fällde när hon gick se den, kändes ändå in i hjärta att veta att jag kunde göra henne så rörd.
Tack för att ni tittade in!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.