Sticky cinnamon rolls

Ta en sats kanelbullar som du tränger ihop i en springform och dränk dem i en sats cream cheese glasyr, när dem är nygräddade, så har du de mest saftiga, kladdiga och goda bullarna. American sticky buns eller cinnamon rolls. Kanelbullar som kanelbullar men dessa är lättast de g o d a s t e bullarna jag har ätit.
♥ Cinnamon rolls ♥
En sats ger ca 16-17 bullar
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:SSSSS+++++
Deg:
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl standard mjölk
  • 25 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör normalsaltat
  • 5-6 dl mjöl ( använder Manitoba Cream som ”har unika jästkrafter och ger saftiga och luftiga bröd”)
Fyllning:
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • rikligt med malet kanel
Glasyr:
  • 100 gr Philadelphia ost
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • en knivsudd vaniljpulver (kan uteslutas)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • ev kan du smaksätta glasyren 2 tsk citron eller apelsin saft och lite riven skal citron eller apelsin.
Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt blifingervarmt, ca 37 grader.
Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig. Blanda med resterande vätska och häll i ca 5 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter. Jäs under en kökshandduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
Under tiden sätt ugnen på 200°. Klä en stor eller två mindre formar, runda eller fyrkantiga, i bakplåtspapper.
Rör smör med socker och kanel till fyllningen. Kavla degen till en rektangulär platta ca 0,5 cm tjock. Bre på fyllningen och rulla från den långa sidan. Skär i ca 3 cm breda bullar. Lägg dem lite gläst i formen, bullarna ska få plats att jäsa och gå ihop. Jäs dem ca 45 minuter. Pensla med uppvispad ägg ( har använd endast äggvita ) och grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter beroende på ugn. Dessa behöver längre tid i ugnen än vanliga bullar just för att dem sitter ihop.
Förbered glasyren under tiden bullarna ligger i ugnen. Vispa ost, smör och vaniljsocker lätt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa till glasyren är jämn. Tillsätt ev lite mjölk eller grädde, någon matsked, ifall glasyren är för tjock. Den ska vara ganska trögt flyttande.
Du kan bre på glasyren på bullarna så fort du har tagit ut dessa från ugnen. Då smälter glasyren lite. Eller så kan du vänta ett par minuter, 5-6 minuter, tills bullarna har svalnat lite innan du brer på.
Har man smakat såna så vill man nästan inte ha vanliga kanelbullar längre.
Bullarna är supergoda varma, alldeles färska men förvarar du dem kallt så är dem inte från denna värld dagen efter. Som min dotter brukar säga ”Mamma bullarna blir bara godare kalla”. Mig behöver ni inte tro på men tro på min 18 åriga dotter för hon är kräsen,den tjejen. ❦
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.