Chokladbollar

Enkelt är gott, ofta. Hur många är det som inte gillar chokladbollar? Räck upp en hand då! Just det!
N o b o d y! För a l l a älskar chokladbollar. Varför? För det finns för alla smaker och det är verkligen enkelt att göra, barnsligt enkelt. Du kan även variera receptet till oendlighet…nästan.
Gud vad exalterad jag låter så här tidigt ( hm…tidigt? ) på söndag fm.
♥ Chokladbollar ♥
En sats ger 12 stora bollar eller 20 små .
Tid: ca 10 minuter
Svårighetsgrad: barnsligt enkelt
Betyg:SSSS+
Ingredienser:
  • 5 dl havregryn ( finfördelat, mald i matberedaren )
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 30 g smält choklad ( kör i micro 15 sec åt gången tills den är smält )
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 msk starkt bryggd kaffe ( ersätts med grädde om du vill ha barnvänligt smak)
  • pärlsocker, kokosflingor, florsocker, fint hackade nötter och/eller strössel ( till att rulla bollarna i )
Vispa smör och socker vit och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, kakao och smält choklad. Blanda väl.
Blanda i havregrynet och kaffet sist. Kaffet kan bytas ut mot annat gott, likör, essens, grädde, pepparkakskrydor, glögg, konjak m m.
Forma till bollar som du rullar i pärlsocker eller annat gott.
Ställ bollana kallt för ca 30 minuter.
Kan med fördel frysas in men då får du vänta med att rulla bollarna i pärlsocker m m tills efter dem har tinats upp.
Jag vill ha havregrynen fint mald så bollarna får en krämig konsistens men det fungerar lika bra med hela grynen. Det går även att doppa bollarna i smält choklad innan du rullar dem i pärlsocker eller kokosflingor.
Då blir dem som riktiga Delicato bollar.
Jag föredrar dem utan, tycker det blir tillräckligt med choklad inuti bollarna, behövs verkligen inte även utanpå.
även om man kan aldrig få nog av choklad 🙂
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.