Toscakaka med saffran – Andra advent

Andra Advent imorgon och inte hunnit baka något juligt till det? Ingen fara. Här får ni tips på en mycket god och lätt bakat lite annorlunda julkaka.
Saftig sockerkaka med saffran och toscatäcke. Smälter i munen. Har testat och testat i flera veckor tills jag har hittat den perfekta smeten för den saftiga sockerkakan. Hemligheten? Olja istället för smör. Oljan gör sockerkakan saftigare. Vet inte varför men så är det. Klart man kan baka med enbart smör men men…ni måste testa först min variant 🙂
♥ Toscakaka med saffran ♥
Ger ca 20-25 rutor
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++
Ingredienser:

  • 2,5 dl olja (neutral smak)
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 dk strösocker
  • 2 stora ägg
  • 1 kuvert ( 0,5 g ) saffran
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl mjöl
Till glasyren:

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk grädde
  • 100 g mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form, 20 X 30 cm, med bakplåtspapper eller smöra och mjöla den.
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Vispa socker och ägg fluffigt. Häll i mjölken blandat med olja och stött saffran. Sist siktar du i mjölblandningen och vispar till en slät smet.
Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 30-45 minuter beroende på ugn. Gör ett test med en tandpetare så vet du när kakan är färdig.
Under tiden kakan gräddas förbered glasyren. Blanda smör med socker och grädde och värm försiktigt på spisen på lägsta värmen. Blanda i mjölet när smöret och sockret har smält. Rör om då och då i blandningen.
Glasyren får inte koka för det finns risk att den skär sig. Har du på lägsta på spisen är det ingen fara för det.
Sist blandar du i mandel. Ta bort från spisen.
Bre glasyren direkt på den färdiga kakan. Ställ kakan in i mitten av ugnen för ytterliggare 15 minuter eller tills mandeltäcket har fått en gyllenebrun färg.
Låt kakan kallna helt innan du tar ut den ur formen. Lått kakan stå kallt ett par timmar eller över natten innan du delar den i lagom stora bitar, rutor.
Denna är så ljuvligt god och man kan tro att det är en mazarinkaka men det är en vanlig socker kaka.
Den kanske i n t e är så vanlig ändå eftersom alla som smakade på jobbet gillade den skarpt.
Hoppas att ni också göt det.
Tack för att ni tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad ni tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.