Pumpkin tart

Lagom till Halloween har jag fått till den, den godaste pumpa tarten eller pajen. Vilket som…bara så himla god och enkelt att alla lyckas med. Så äppelpaj eller tarte släng dig i väggen!
♥ Pumpkin tart ♥
En sats ger en tarte på ca 24 cm (rund) och 20 X 20 cm fyrkantig)
Tid: 1-5- 2 timmar
Svårighetsgrad: ganska lätt
Deg:
  • 250 g smör rumsvarmt
  • 3 msk socker
  • 250 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 ml ( 40 g ) vatten
  • 1 tsk citronsaft
Fyllning:
  • 200 g socker
  • 100 g smör
  • 700 g pumpa, skalad och riven
  • en kanelstång
  • 3- 4 msk maizenamjöl
  • ev 2 tsk vanilj och malen kanel
Blanda mjöl, bakpulver, smör och socker till degen. Tillsätt vatten och citronsaft samt vaniljsocker. Ta mer mjöl ifall degen klibbar. Degen ska vara mjuk men inte fastna på händerna. Låt degen vila kallt i ca 20 minuter.
Under tiden förberedd fyllningen. Skala pumpan och gröp ur fröna och mitten. Riv den på rivjärn (den grova delen) eller använd matberedare.
I en kastrull, blanda smöret med sockret och pumpan samt kanelstång. Koka tills pumpan har blivit mjuk och saften har försvunnit. Det tar ca 20-30 minuter. Ska se ut som en löst morotsmos. Rör i maizena mjölet under snabbt omrörning. Koka ett par minuter till tills fyllningen har tjocknat något.
När degen har vilat i 20 minuter, kavla den på mjölat bakbord till en rektangel och vik sidorna mot mitten och sen en gång till, alltså vik den 3 gånger.
Kavla ut degen igen och vik den tre gånger. Upprepa proceduren 4 gånger. Ställ degen kallt igen för ca 20-30 minuter.
Kavla 3/4 delar av degen ca 8 mm tjock och klä formen.
Se till att degen går ut över kanterna på formen. Häll i fyllningen och slätta till. Skär bort överskottet av deg direkt där fyllningen slutar.
Använd resten av degen till att göra remsor som du dekorerar tarten med, som här t ex har jag gjort ”grillen” på tarten.
Pensla med lätt uppvispat äggvita eller lita honung.
Grädda i mitten av ugnen i 175 till 150 grader för ca 30-35 minuter tills tarten har fått en fin gyllenebrun färg.
Lått tarten kallna helt innan du tar ut den ur formen.
Tips: Blanda inte malen kanel i fyllningen om du vill ha den fina orangea färgen som pumpan har. Låt en kanelstång koka med i fyllningen istället.
Betyg:SSSSS++
Tack för att du tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.