Studenttårta

Det är märkligt hur saker och ting utvecklar sig. När jag startade projektet Studentmössa trodde jag det skulle vara ”a walk in the park” så att säga. Det visade sig bli allt annat än det.

Allt som kunde gå fel gjorde det …och lite till. Bestämde mig tidigt för de goda White velvet cake bottnar, dem blir så saftiga och goda och doftar ljuvligt smör och vanilj. Fyllningen var också ett lätt val, passionsfruktmousse och mjölkchoklad kräm. Det skulle bli en stor rund tårta på 30 cm som skall räcka till minst 25 personer.

Har letat hela Stockholm efter stora engångsformar i 30 cm, finns inga större än 24 cm. Vill helst slippa köpa på mig fler formar och bakartiklar eftersom jag börjar få ont om plats och snart kommer min man be mig flyta ut.

Någonstans har jag läst att det är hur lätt som helst att använda sig av justerbar ring för att få rätt storlek på bottnarna. Det kanske är lätt för andra men det blev inte för mig. Även om jag inte är någon expert så är jag van att baka.

Gjorde 1,5 sats White velvet cake och den skulle gräddas i ringen, allt på en gång, till en stor tårtbotten som skulle delas i 3 delar. När jag hade gräddat dem färdigt insåg jag ganska omgående att det kommer inte fungera att dela den i tre delar. Blev inte riktigt runda och fina kanter heller eftersom jag hade klätt ringen med så många lager bakplåtspapper som hade knölat sig alldeles förfärligt.

Fick baka en till botten , 0,75 sats till. I samma eländiga ring. Tappade botten när den var färdigt gräddad och den gick av på två ställen. Suck…

Studentmössa tårta

Bakade 2,25 satser White velvet cake bottnar i 30 cm form som gav 3 rejäla tårtbottnar.
Blir en 30 cm rund tårta i 2 lager för ca 25-30 pers.
Tårtan är fylld med ett lager chokladkräm och ett lager passionsfruktmousse.

♥ Passionsfruktmousse ♥

En sats räcker till ett tjockt lager fyllning i en 30 cm rund tårta eller till två lager fyllning i en mindre tårta, 20 cm.

Ingredienser:

  • 4 passionsfrukter, mogna
  • 3 dl grädde
  • 200 g Philadelphia ost
  • 1,5-2 dl florsocker (beroende på hur sura passionsfrukterna är)
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bourbon vanilla eller 1 tsk vanilla bean paste
  • 8 gelatinblad eller 4 tsk gelatinpulver
  • 2,5 dl passionsjuice ( finns ofta blandad med mango och/eller apelsin i matbutiker )

Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten och låt det svälla under ett par minuter.
Blanda juicen med fruktköttet från passionsfrukterna i en kastrull och heta upp vätskan .
Rör i gelatinet och rör om tills det har smält. Vätskan ska nu kylas.
Vispa grädden hårt. Vispa separat osten med florsocker och all vanilj.
Vispa försiktigt in i ostmassan både vätska och den vispade grädden.
Moussen behöver ett par timmar för att stelna efter att du har hällt i former eller serveringsglasen.

Ska moussen användas som fyllning i tårta ska man kyla den något ifall man inte har en bra form att lägga tårtan i för att stelna eller en ring som ska användas runt tårtan för att inte fyllningen ska rinna ut innan den har stelnat.

Montering av tårta

Dag 1 bakade bottnarna och förberedde chokladkrämen.
Dag 2 gjorde jag passionsfruktmoussen och vispade chokladkrämen samt fyllde tårtan.
Dag 3 spacklade tårtan med smörkräm och täckte med marsipan samt dekorerade med rosor och figurer i sp.
Dag 4 skall tårtan serveras

Tårtan är dekorerad med rosor, det tycker jag har fått pli på. Önskemålet var även en kille i kostym och en viss anknytning till ekonomiprogrammet. Blev två böcker, en ekonomi- och en statistikbok. Modellerade en människa, om man kan kalla den för en människa, för första gången i mitt liv.
Svårt? Lätt? Komplicerat? Låt mig säga så här:
Jag skulle gärna modellera 100 rosor än en till kille i kostym. Då förstår ni vad jag menar. Man har en bild i huvudet och sen blir det något helt annat. Inte bra.
Armarna ramlade av och jag fick lappa ihop gubben, benen blev fel fick göra om dem två gången. Ansiktet och utrycket i ansiktet fick inte jag till som det skulle och det blev alldeles för mycket rouge på kinderna och en alldeles för sned mun. Mössan fick jag också göra om och göra om och göra om ett antal gånger.

Som sagt…mycket som blev fel med tårtan, mycket svett och många svordomar blev det. Men…

Jag är supernöjd med slutresultatet. Premiär för både studentmössatårta och modellering av figurer.

Jag hoppas, hoppas innerligt, att någonstans i Stockholm finns en glad och nöjd kille som har sin studentmottagning.

Grattis till studenten och lycka till Andreas!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.