Älskade cupcakes

Cupcakes. Älskade cupcakes. Perfekt bjudefterrätt när man har många gäster. Då vet man att det räcker till alla. Se bara till att göra minst så många stycken som du får gäster på besök. Gör helst några extra ifall någon får för sig att ta två eller tre…
Om man missyckas med själva muffinsen, blir dem för höga, för kompakta, för ojämna eller spricker så gör det inte så mycket så länge smaken är god förstås.Varför? Just av den anledningen att man kan piffar upp dem med hjälp av frostingen. Så om du vill lyckas med cupcakes se till att du får en god frosting och en perfekt spritsning.
Häromvecka bakade jag tårta, Devil´s Food cake, och gjorde samtidigt några cupcakes av smeten, 12 stycken närmare bestämt. Dessa frös jag in för senare användning. Nu till påsken passade jag på att testa en god frosting. Testade för första gången att göra italiensk marängsmörkräm, imbc. Har hört tidigare att denna frosting är inte från denna värld utan något särskilt så nyfiken som jag är…var bara tvungen att testa.
Swiss meringue buttercream, smbc, gör man genom att först vispa äggvitor och socker över vattenbad. Den italienska varianten, Italian meringue buttercream gör man genom att först koka sirap av vatten och strösocker för att sen vispa äggvitorna med sirap i. I stort sätt…
♥ Italian meringue buttercream imbc♥
En sats räcker till att frosta och fylla en liten tårta , ca 16-18 cm, eller till 20 cupcakes
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: medelsvår
Ingredienser:
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker
  • 300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
  • ev färg- eller smaksättning
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att ”vända” och bli tjock, luftig och slät.
Jag kan erkänna nu att första gången, när jag var klar med smöret, var min första imbc så lös att jag fick bara lust att slänga allt. Sen kom jag på den lyssande iden att ta en bit smör, vispa det fluffigt, och hälla i lite av den skära krämen, lite i taget. Ni vet precis som man brukar göra med majonnäs som skär sig. Tack mamma för allt du lärde mig ♥ .
Tog 100 g smör och vispade det fluffigt. Sen började jag hälla en matsked eller två åt gången av den skära krämen i smöret under fortsatt vispning tills jag hade hält i hela.
Då fick jag den finaste, lenaste och godaste italienska meringue buttercream och så enkelt att spritsa.
Färgsätt eller smaksätt den, det är det sista du gör innan krämen ska användas.
Uppdatering 2014-11-15
Har gjort nu imbc flera gånger och den har blivit hur bra som helst varenda gång. Hemligheter sitter i att inte ge upp då när det ser ut som ”mörkast”. Alltså när man har vispat in den sista bit smör kommer krämen att vara ganska lös. Det gäller att inte ge upp utan fortsätta vispa så kommer krämen att tjockna.
Den blir helt underbar.
Ni förstår, jag kan inte spritsa, inte så att det blir snyggt, men denna kräm var så enkelt att spritsa med och den är så g o d.
Som ni ser så hade jag svårt att låta bli att fota mina cupcakes…blev så exalterad 🙂
Vet inte riktigt vilken som är enklast att göra, italien meringue buttercream imbc eller swiss meringue buttercream smbc, men i vilket fall som helst så är dessa himmelskt goda.
Betyg SSSSS+
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.