Angel Food Cake

Just nu befinner jag mig i en period när jag gärna testar nya saker. Har länge känt som man har kört fast. Samma tårtbotten recept och samma fyllningar. Det är bara dekoreringen som skiljer sig åt från gång till gång.Dags för förändring, dags för nya recept.
Förra veckan var det Devil’s Food Cake som jag testade och nu inför påsk är det dags att testa Angel Food Cake.
Påsken ska vara gul, lila, ljusblå och grön. Då passar det ypperligt med en ljus botten till tårtan. Receptet som jag började experimentera med är från en amerikansk blogg, kommer jag ihåg vad den hette kommer jag att uppdatera inlägget men just nu står det helt stila. Brukar aldrig kunna hålla mig till receptet utan ändrar, lägger till eller tar bort något så…här får ni min egen variant.
♥ Angel Food Cake ♥
Det blir två bottnar på ca 20 cm eller fyra bottnar på ca 15 cm som jag har gjort nu . Det ska bli en liten men hög påsktårta.
7 äggvitor ( har tagit 2,2 dl)
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker eller essens
1 tsk askorbinsyra
1,5 dl mjöl ( ersätt sen 1 msk mjöl med 1 msk maizena )
2,5 dl florsocker
1 tsk salt
Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål.
Vispa äggvitorna till håd skum och häll i både syra och strösocker under fortsatt vispning.
Når det har blivit så hård att du kan se att det bildas toppar i äggsmeten är den färdigt vispad.
Håll hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra delen av mjölblandningen och rör försiktigt.
Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den.
Grädda i smorda och mjölade formar i ca 35-40 minuter i ca 150-175 grader tills dem är torra. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stora former man använder.
Vill man inte ha svarta prickar från vaniljpulvret får man ersätta den med mer vaniljsocker eller vaniljessens.
Jag tycker bara tårtan blir charmig med prickarna i :).
Jag, som ni redan har märkt, gillar använda engångsformar för att få jämna fina bottnar som inte ska behöva delas. Har alltid även bakplåtspapper i botten på formarna för att kunna ta ut dem lättare.
Bottnarna blev mycket fina, höga och framför allt spröda och lätta. Känner på mig att det kommer bli en mycket g o d påsktårta. Återkommer så småningom med bild på tårtan och recension av bottnarna .
Så fortsättningen följer innan jag säger Glad Påsk på er!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.