VINTERS ENKLASTE MJUK FRUKTKAKA

mjuk fruktkaka

Har det hänt dig någon gång att du börjar med att öppna kylskåpet, sen skafferiet och slutar med att du bjuder på en kaka eller dessert som inte var tänkt? Mina barn säger att jag är skadad och det kan ju diskuteras. Ta till exempel denna kaka, enklaste mjuk fruktkaka som är bakat i princip på rester. kylskåp-, skafferi- och frysrester. Låter inte så glamouröst när man säger det så men det är ju sanningen så fortsätt läs.

Öppnade kylskåpet imorse för att ta lite mjölk till kaffet och det första jag såg var en yoghurt naturell med en stor röd lapp med ”Halva priset” på. Den hade gått ut för 2 dagar sen. Tog fram den på diskbänken automatiskt. Sen gick jag mot skafferiet som en sömngångare. Öppnade och det första jag la ögonen på här var två öppnade förpackning med apelsinskal och suckat. Hade bakat Panettone   till C i slutet på förra månaden. Då tänkte jag på en yoghurtkaka jag hade gjort förra året som var så saftig och god. Men denna gjorde jag med grekisk yoghurt. Så efter lite justering hit och dit i det receptet slutade hela historien med denna underbara kaka. 

Alla har ju hemma förpackningar som är halvtomma, ingredienser som har precis gått ut, och vi vet ju alla att nästan 99% av fallen går det fortfarande att använda utan problem. Eller är jag ensam om detta? 

mjuk fruktkaka
mjuk fruktkaka

MJUK FRUKTKAKA

mjuk fruktkaka
INGREDIENSER:

En sats ger ca 16 bitar
Tid: 1,25 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS+++

Ingredienser smet:

  • 4 3/4 dl vetemjöl 
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 stora ägg
  • 1 tsk vaniljsocker eller Dr Oetker vaniljpasta
  • 2 1/2 dl  yoghurt naturell
  • 1 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken
  • 2 dl  blandade frysta eller färska bär, suckat, apelsinskal, russin m m.
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175º C och klä en brödform med bakplåtspapper.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. I en annan skål, vispa väl strösocker och ägg luftigt.
  4.  Tillsätt yoghurt och vaniljsocker.
  5. Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.
  6. Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
  7. Häll 1/3 del av smeten i formen.
  8. Strö över 1/3 del av frukt och bär blandningen. Fortsätt med 1/3 del smet osv. 
  9. Avsluta med frukt-och bär.
  10. Grädda i mitten av ugnen för ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.
  11. Låt kakan svalna i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.
  12. Sikta över florsocker innan serveringen eller gör en glasyr med florsocker och lite citronsaft.

Eftersom kakan görs på yoghurt blir smeten lite mer tjockflytande och fyllningen sjunker inte till botten helt men undvik att blanda fyllningen i smeten och röra i. Kakan är så saftig och god och behöver ingen glasyr. Håller sig färsk och saftig flera dagar om du ställer den svalt.
mjuk fruktkaka
mjuk fruktkaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.