GLASKAKOR

glaskakor

Det hör till julen att pyssla. Och det blev inte en dag för tidigt att jag började göra det. Japp jag klädde granen. Eller granarna.  Här om dagen. Vad jag har längtat och längtat. Kulor i olika färger, storlekar och smaker. Hallon, citron och jordgubb. Nej, du hörde rätt. Så klart jag pratar om kakor, glaskakor. Visst blev det lite pilligt och det tog sin lilla tid. Receptet räcker att föda ett helt arme. Fick till 60 stycken och sen tappade jag bort räkningen. Det blir massor av kakor i alla fall. Roligaste jag gjort på länge. Längre ner ser du i steg-för-steg hur lätt du gör kakorna.

Nu har jag stora barn så jag fick själv roa mig med att baka kakorna bäst jag ville. Men har du små eller mindre barn så är det en kul grej att baka ihop.

glaskakor
glaskakor

GLASKAKOR

glaskakor
INGREDIENSER:

En sats ger ca 60-70 kakor
Tid:
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser deg:

  • 6 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 225 g smör rumstempererat
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 litet ägg
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker

  • finkrossade hårda karameller i  olika färger att fylla kakorna med
  • ev florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
  2. I en matberedare vispa smör och strösocker luftigt och krämig.
  3. Tillsätt ägget och vaniljsocker. Vispa jämt och skrapa sidorna.
  4. Tillsätt mjölblandningen och vispa tills allting har blandats väl.
  5. Lägg degen på plastfolie, platta till och plasta in. Använd degskrapa eller sked eftersom degen är ganska klibbig.
  6. Ställ i kylen i minst 1 timme.
  7. Kavla degen , ca 0,4 cm tjockt, direkt på bakplåtspapper med en plastfolie över. 
  8. Stansa ut kakorna och ta bort överflödig deg..
  9. För över kakorna på bakplåtspapper på plåt. Stansa olika hål i mitten på kakorna.
  10. Fyll hållen i kakorna med krossade karameller. Se till att ingen kross kommer utanför hållen. Jämna till så hålen fylls med ända till kanterna.
  11. Om kakorna har hunnit mjukna lite, ställ kallt ca 10-15 minuter.
  12. Sätt ugnen på 175 º C.
  13. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter. kakorna ska inte bli bruna.
  14. Låt kakorna svalna på bakplåtspapper innan du flyttar dem försiktigt till galler för att kallna helt.Upprepa samma med resterande deg.
  15. Förvara kakorna i låda med lock.

Tips nr 1! För att undvika att degen fastnar och du ska behöva använda vetemjöl. Kavla degen direkt på ett bakplåtspapper och med en plastfilm över. Då kommer den inte att fastna. Ställ svalt efter du har kavlat ut. 
Tips nr 2! För att undvika att kakorna ändra form ska du stansa hål (motiv) i mitten efter att du har fört kakorna över till plåten dem ska gräddas på.
 
Kakorna bli jättegoda efter en dag eller två. Förvara dem i låda med lock, svalt, så kommer dem att hålla länge.
glaskakor
glaskakor
glaskakor
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.