back-button

Simona Muntean

Picture of the author

LUSSEBULLAR

  • 20 personer

Ingen jul utan saffransbröd och ingen Lucia utan lussebullar. Det är något särskilt med dessa bullar.

Hur

Gör så här

1.

Aktivera torrjästen genom att blanda med 1 msk strösocker och 2 msk mjöl och ca 4 msk mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det börjar bubbla

2.

I en liten skål stött saffran med 1 msk strösocker och blanda med alkohol. Låt stå och dra ca 15 minuter

3.

Blanda alla ingredienser till degen förutom smöret, i köksassistent , börja med 15 dl vetemjöl, och arbeta den i minst 10 min

4.

Tillsätt smöret under fortsatt knådning. Knåda degen i minst 10-15 minuter till. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas

5.

Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för minst 12-16 timmar

6.

Tag fram degen på lät mjölat bakbord

7.

Dela den i 20 lika delar och rulla och forma till lussebullar

8.

Ställ dem på bakplåtspapper på en plåt. Lämna lite plats mellan så bullarna kan jäsa fritt

9.

Lägg russin på

10.

Täck med en kökshandduk och låt dem jäsa till dubbelstorlek

11.

Förvärm ugnen till 175- 150° C

12.

Pensla bullarna med lättvispad äggvita

13.

Strö över ev pärlsocker. Jag gjorde det på halva mängden

14.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

15.

Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk

Ingredienser

Deg

1 msk torrjäst

1 msk strösocker

2 msk vetemjöl

4 msk mjölk

1 kuvert saffran

1 msk alkohol att lösa saffranet i 1 tsk strösocker

5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)

1 ägg

175 g rumstempererat smör

15 dl vetemjöl

1 dl vetemjöl till utbakning

Topping

Russin

1 äggvita att pensla bullarna med

ev pärlsocker