SAFFRANSKRANS MED CHOKLAD OCH NÖTTER

saffranskrans med choklad och nötter

När min KitchenAid jobbade för fullt med att knåda degen, när glutenfibrerna höll på att utvecklas, stod jag i köket och betraktade degens dansande rörelser. Jag såg framför mig virvlar och vågor i olika nyanser. I den stunden visste jag exakt hur denna saffranskrans med choklad och nötter skulle se ut. En ide hade föds och resten  min vän är historia. 

Känslan av tillfredsställelse. Jag fullständigt älskar vackra bakelser. Att skapa vackert som ska delas med andra är kärlek, ren kärlek och passion. Det gör mig absolut ingenting om jag behöver lägga ner 20 eller 30 minuter extra för att få det jag bakar att se vackert ut.  Känslan när jag ser att någon annan häpnar och ser uppskattande på det jag bjuder på, den känslan är obeskrivligt. 

saffranskrans med choklad och nötter
saffranskrans med choklad och nötter
INGREDIENSER:
En sats ger ca 16 bullar eller ett stort bröd
Tid: ca 2 timmar effektiv tid, ju långsammare jäsning desto saftigare bullar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+
 
Ingredienser deg:
 
  • 2 1/2 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)
  • 1 msk torrjäst
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 kuvert saffran
  • 1 msk alkohol att lösa saffranet i
  • 1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
  • 100 g rumstempererat smör
  • 9 dl vetemjöl 

Ingredienser fyllning:

  • 3 dl bredbar choklad typ Nutella 
  • 2 dl mandelmassa eller hackade nötter
Ingredienser glasyr:
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk hackade nötter att strö över.
INSTRUKTIONER:
  1. Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det börjar bubbla.
  2. i en liten skål stött saffran med 1 msk strösocker och blanda med alkohol. låt stå och dra ca 15 minuter.
  3. Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas.
  4. Ställ först degen i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblar sin volym. Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar.
  5. Tag sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
  6. Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar.
  7. Blanda choklad och mandelmassa.
  8. Bred ut fyllningen över hela degplatta och rulla från den långa sidan.
  9. Skär rullen i två remsor och vrid med den öppna sidan uppåt.
  10. Fläta.
  11. Gör den till en krans och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Annars lägg kransen i en rund form med löstagbara kanter.
  12. Låt jäsa under en kökshandduk till dubbel eller minst 45 minuter.
  13. Grädda kransen i förvärmt ugn i 175- 150° C för mellan 50-60 minuter.
  14. Täck ev med aluminiumfolie efter halva tiden så inte brödet bränns på toppen.
  15. Koka vatten och strösocker till sockerlag. Konsistensen ska vara som en lättflyttande honung.
  16. Pensla brödet med sockerlag och strö över ev stött kardemumma eller hackade nötter. 
  17. Låt brödet svalna på plåten. 

Saftigt och vackert saffransbröd full med aromer och choklad. Jag strödde lite torkade minirosor blad över. Bara några få för syns och sista touchen skull.
De rosorna du ser i mitten har jag gjort av lite deg, ca 1/5 del av hela degen, som jag färgade med 1 msk kakao. Sen kavlade jag den, brede på fyllning och rullade. Delade i 4 bitar som jag sen stoppade i flätan. Eller rättare sagt som jag flätade i kransen. Vackert är bara förnamnet om du frågar mig.
saffranskrans med choklad och nötter
saffranskrans med choklad och nötter
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.