back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADPAJ MED HALLON OCH MARÄNGER

  • 10 bitar

No-bake chokladpaj med hallon, en av de bästa chokladpajerna jag har ätit. Älskar enkelheten i denna, det faktum att du kan använda choklad du har hemma, rester, olika sorter.

Att ingen ugn behövs och inget raffinerat socker är bara ett plus. Kan göras både glutenfri, sockerfri , mjölkfri, vegetariskt eller veganskt. Men en sak har alla dessa gemensamt. Pajen blir lika god. Ja en sådan paj behöver du i ditt liv, tro mig.

Blev riktigt nöjd med skalet redan första gången jag gjorde det. Går alldeles utmärkt att frysa in och ta fram när man får lust att svänga ihop en paj eller när gästerna ”nästan” knackar på dörren. Du kan fylla det med chokladfyllning eller en frukt eller bärpaj. Jag kombinerar helst choklad och bär. Det bästa från två världar.

Hur

Gör så här

1.

Smörj en paj form med löstagbara kanter och ställ åt sidan.

2.

Blanda alla ingredienser till skalet i en matberedare och kör tills massan går ihop.

3.

Tillsätt ev någon matsked vatten eller mjölk ifall degen är för torr. Den ska vara fuktig och klumpa ihop sig om du trycker ihop till en boll.

4.

Tryck degen i botten och upp mot kanterna på din form samt jämna till ytan.

5.

Ställ formen i kylen tills du förbereder fyllningen.

6.

I en kastrull på spisen värm upp choklad och den tjocka krämiga delen av kokosmjölken. Var försiktig när du öppnar burken så inte innehållet blandas.

7.

Rör kontinuerligt.

8.

När all choklad har smält ta bort från värmen och tillsätt smör och kondenserad mjölk.

9.

Blanda ordentligt men överblanda inte. det finns risk att du får in en massa bubblor i krämen. Inget annat fel än att bubblorna syns och ger ingen jämn fin yta.

10.

Ställ pajen kallt i minst 2 timmar eller över natten.

11.

Dekorera med färska hallon och krossade maränger samt ätbara blommor och blad.

Ingredienser

Pajskal

2.5 dl mandelmjöl

1.5 dl havregryn

12 stycken färska dadlar urkärnade

1 msk kakao

0.5 tsk vaniljsocker

2 msk mandel- eller jordnötssmör

Chokladfyllning

250 g choklad, mörk, ljus eller blandad.

en burk kokosmjölk (endast den krämiga, tjocka)

2 msk smör

2 msk kondenserad mjölk eller honung

färska hallon, maränger och ätbara blommor och blad till dekorering