MJUK PLOMMONKAKA

plommonkaka

Dagar som ter sig lika. Vaknar tidigt av all fågelsång. Fönstret på glänt. Solen som letar sig fram bakom den tunna gardinen som fladdrar. I natt såg jag mig själv stå mitt i köket och baka en mjuk plommonkaka, en ljuvlig sockerkaka full med solmogna plommon. Ja inatt drömde jag. Så mycket saknar jag att stå i mitt eget kök och baka. Katten sträcker på sig långsamt och länge, skakar i hela kroppen och sen borrar det lilla tilltufsade ansiktet i min ena höft. Hon älskar att kura ihop sig nära mig. För en gång skull välkomnar jag inte närheten. Alldeles för varmt inne, alldeles för klibbigt. Ska jag gå upp eller ej? Klockan är inte ens 7 och det är varmt, kvavt, det har redan hunnit bli 26 grader varmt. Sträcker själv på mig försiktigt, känner efter i kroppen och känner hur varenda muskel gör ont. Alltså varenda en.

Igår kväll målade vi färdigt hela huset och idag ska vi städa undan plast och massa skräp från altaner och trädgård. Vi är äntligen klara. Så idag ska jag baka i köket på landet för första gången. Det blir premier bakning. Om ugnen från 70-talet duger får vi se om ett par timmar. Men här ska det bli kaka för det är jag värd och för att varenda muskel i min kropp skriker efter.

Ikväll bjuder dottern på middag, för att fira att vi äntligen är klara med renoveringen av huset och så vill hon att jag inte ska behöva laga mat utan bli bortskämd istället. Det ska bli skönt att sitta vid dukat bord, nyduschat, med rena kläder och ingen Faluröd i håret och skåla in denna underbara sommar som har get mig så mycket. Och vet ni vad? Själv bjuder jag familjen på denna underbara plommonkaka.

plommonkaka
plommonkaka
plommonkaka
plommonkaka
plommonkaka

MJUK PLOMMONKAKA MED KARDEMUMMA

plommonkaka
INGREDIENSER:
En sats ger ca 10 -12 bitar, en rund kaka på ca 20 cm 
Tid: 1 timme och 20 minuter
Svårighetsgrad: barnsligt lätt
Betyg:SSSSS++++
 
Ingredienser:
  • 4 dl vetemjöl ( har använt Ramlösa Kvarns Pâtisserie, underbart mjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2  dl strösocker
  • 2 ägg och 2 äggulor (går bra att använda 3 stora ägg)
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil
  • 2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken
  • ca 15-20 färska plommon halverade och urkärnade
  • 4-5 msk muskovadosocker
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en rund form , ca 20 cm.
  2. Ställ formen åt sidan.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
  4. I en annan skål, vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.
  5. Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.
  6. Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
  7. Strö muscovadosocker i botten på formen.
  8. Lägg plommonhalvorna över och täck hela botten.
  9. Häll smeten över och släta till ytan.
  10. Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter till 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.
  11. Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat. 
  12. Sikta florsocker över innan servering.

Den gamla ugnen sjunger fint fint ännu. Som ni ser så blev det kaka till slut och jag är så glad för allt att jag bara måste dela denna glädje med er. En underbar lätt, fräsch och saftig kardemummadoftande plommonkaka som passar lika bra i sällskap med en kula glass som precis utan. Riktigt god.

plommonkaka
plommonkaka med kardemumma
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.