KÖRSBÄR CLAFOUTIS MED KARDEMUMMA

körsbär clafoutis med kardemumma

Clafoutis. Inte vilken som helst utan körsbär clafoutis. Enkel fransk efterrätt med framför allt körsbär du lägger i en form och häller en pannkaksliknande smet över. Super enkelt och super gott. Även andra bär fungerar bra men den klassiska varianten är bakat med körsbär. Passar mig perfekt eftersom det är mina favorit bär.

Som ni ser på bilden sprack den lite, eller lite mer än det, men vem bryr sig? Det enda familjen brydde sig var att bitarna skulle delas lika. Det måste vara rättvist. Känndes plötsligt som att ha tre små ungar runt middagsbordet. Tur att inte katten krävde sin del av kakan.

körsbär clafoutis
körsbär clafoutis

KÖRSBÄR CLAFOUTIS

körsbär clafoutis
INGREDIENSER:

En sats ger 8 portioner
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: super lätt
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 1 2/3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl yoghurt eller creme fraiche
  • 1 1/2 dl mjölk eller grädde
  • ca 300 g körsbär urkärnade och delade i halvor
  • florsocker att sikta över 
INSTRUKTIONER:
  1. Sätt ugnen på 175 º. Klä en rund form med löstagbara kanter, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg, socker kardemumma och vaniljsocker.
  3. Tillsätt salt och mjöl och vispa jämt.
  4. Under fortsatt vispning tillsätt yoghurt och mjölk.
  5. Lägg ca 3/4 delar av körsbären i botten på formen.
  6. Häll smeten över körsbär.
  7. Toppa med resterande bär.
  8. Grädda i mitten av ugnen för ca 30-40 minuter, beroende på ugn.
  9. Clafoutis puffar upp.
  10. Ta ut och låt den kallna helt i formen.
  11. Skär i stora bitar för det kommer behövas.
  12. Sikta florsocker över.

Jag ska inte säga att den är god, den är gudomligt god. Men tro mig inte på mitt ord utan du får baka och bestämma dig själv för vad du tycker. Jag måste erkänna att jag var lite orolig att den inte skulle uppskattas så som den förtjänar. Kan säga att den försvann snabbare än det tog mig att lära mig uttala körsbär clafoutis på franska.
körsbär clafoutis
körsbär clafoutis
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.