EN MJUK OCH SAFTIG ZEBRAKAKA

saftig sockerkaka

Hur roligt är det inte att servera denna kaka på barnkalaset?  En mjuk och saftig sockerkaka full med chokladränder och glaserad med mer choklad? En randig kaka, en zebrakaka.

Eftersom kakan är gjort på olja och inte smör kommer den att vara lika saftig och mjuk även om du förvarar den svalt. Och du borde förvara den svalt om du vill den ska hålla. Om det finns något kvar efter en dag, det vill säga. Här hemma försvann två bitar redan vid fotograferingen. Under tiden jag städade undan hela röran försvann på något magiskt sätt 3 bitar till. Dottern och hennes kille kom förbi för att hämta lite saker till deras balkong och ville ha med ”något sött” att bjuda kompisar som var på väg över till dem. 6 stora bitar följde med dem hem. Vi har och hälsade på svärmor på korttidsboende hon är nu ett par veckor framåt. Klart hon fick två rejäla bitar. Tror du jag har någon kaka kvar…det är bara att räkna.

saftig sockerkaka med choklad tigerkaka
saftig sockerkaka tigerkaka zebrakaka

SAFTIG SOCKERKAKA MED CHOKLAD

saftig sockerkaka
INGREDIENSER:

En sats ger ca 16 bitar
Tid: 1,25 timmar
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg: SSSSS+

Ingredienser:

  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl olja neutralt i smaken
  • 1 1/4 dl varm mjölk
  • 6 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • ev 100 g smält choklad att glasera med eller florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
  1.  Sätt ugnen på 175º C. 
  2. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
  4. I en stor skål vispa ägg och socker luftigt.
  5. Tillsätt vaniljsocker och sen olja under fortsatt vispning.
  6. Tillsätt mjölken och mjölblandningen och vispa till en jämn smet.
  7. Blanda halva smeten med kakao och vispa. Känns chokladsmeten för tjock addera 2-3 msk mjölk till den.
  8. Med en matsked,  lägg två matskedar av den ljusa smeten i mitten på formen.
  9. Lägg två matskedar av chokladsmeten precis i mitten på den ljusa smeten.
  10. Fortsätt att lägga sen ljus och chokladsmet på varandra tills du har använt all smet.
  11. Grädda i mitten av ugnen för 50- 60 minuter. Obs! gräddningstiden är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
  12. Låt kakan svalna i formen ca 10 minuter sen på galler.
  13. Glasera kakan med smält choklad eller sikta över florsocker.

Som du ser har jag siktat över ätbart guldpulver. Älskar guld på kakor och bakelser.
Förvara kakan svalt i låda med lock eller i folie. Och du borde förvara den svalt om du vill den ska hålla. Om det finns något kvar efter en dag, det vill säga. Här hemma blev det som sagt inte mycket kvar. 

saftig sockerkaka
saftig sockerkaka mjuk tigerkaka zebrakaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.