UPP OCH NER KAKA MED KARDEMUMMA OCH BLODAPELSIN

upp och ner kaka

Behövde lite magi i helgen. C är bortrest så jag saknar honom även om jag inte vill erkänna. Sen saknar jag min prinsessa. Hon kom i fredags och sov över och vi hade middag med mys, massor av godis och popcorn. En riktig filmkväll. Så lycklig att ha båda mina bäbisar med mig. Det får jag säga tyst för ingen av dem gillar att bli kallade för ”bäbis”.  Men när dotter gick hem sen i lördags, lämnade hon en tomhet som skar i min själ. Tårarna letade sig fram och brände bakom ögonlocken och halsen snördes samma. ”Börja inte gråta nu, snälla. Få bara tankarna på något annat tills det värsta är över…”. Ett nytt projekt att baka och fotografera för att få tankarna vandra på en annan stig och stilla suget och fylla det tomma rummet i mitt hjärtat med glädje. En upp och ner kaka med blodapelsiner.

Vackra citrusfrukter fulla av smaker och så färgstarka. Älskar att bara med blodapelsin. Nu när säsongen är i full gång tänker jag passa på och baka massor med dem. Upp och ner kaka har jag länge velat baka och när jag såg Violetas bild på Instagram på en upp och ner kaka visste jag exakt vad det skulle bli till söndagsfika. 

En saftig kardemumma sockerkaka toppad med sockrade blodapelsinskivor. Visst kunde jag ha gjort kakan på vanligt sätt istället men jag tycker att frukterna saftar till sig mycket bättre om dem ligger inbakade. Och istället för att all saft rinner ner i smeten stannar den kvar på toppen och karamelliserar frukterna. På det sättet får kakan flera smaker som gifter sig i munnen på ett helt magiskt sätt. 
Även om snön vräker ner nu i slutet på februari och citrusfrukter hör till vintersäsongen, känns det nästa som sommar när jag tittar på alla bilder jag tog på kakan. Nästan. Men den känns våraktig i alla fall. 

upp och ner kaka
upp och ner kaka
upp och ner kaka med citrusfrukt

UPP OCH NER KAKA MED KARDEMUMMA OCH BLODAPELSIN

upp och ner kaka med frukt
INGREDIENSER:

En sats ger en rund kaka, ca 20 cm, 10 bitar
Tid: ca 1,5 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS

Ingredienser:

  • 100 g smör, vid rumstemperatur, plus mer för formen
  • 2 blodapelsiner
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 tsk riven skal
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 2 ägg, vid rumstemperatur
  • 1 1/2 dl filmjölk eller matlagningsyoghurt
INSTRUKTIONER:
  1. Förvärm ugnen till 175 ° C. Smör och mjöla en 20 cm rund form.Lägg bakplåtspapper i botten på formen och ställ åt sidan.
  2. Skär citrusfrukterna i tunna skivor och vänd dem i 1/2 dl strösocker. 
  3. Lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen och häll över eventuella sockerrester. Strö över ca hälften av kardemumma och ställ formen åt sidan.
  4. Rör mjölet, bakpulver, resterande kardemumma och saltet i en skål. 
  5. I en annan skål, vispa smör, strösocker och citronskal med en elektrisk mixer tills den är ljus och fluffig, ca 4 minuter. Skrapa ner skålens sidor. 
  6. Lägg i vanilj och sedan äggen ett i taget och vispa jämn efter varje ägg.
  7. Vispa i filmjölken på låg hastighet .
  8. Lägg gradvis i mjölblandningen och mixa för att kombinera. 
  9. Skedda smeten över apelsinerna och släta till ytan.
  10. Baka i mitten av ugnen tills en tandpetare som sätts in i mitten och kommer ut ren, ca 35- 45 min beroende på ugn. 
  11. Låt den svalna i formen för 15 minuter och kör sedan en tunn kniv längs omkretsen tills den släpper kanterna på formen.
  12. Vänd kakan på en tallrik. 
  13. Pilla bort pappret och skär kakan i skivor. 
  14. Servera varma eller vid rumstemperatur.

Det finns inte så mycket mer att säga om kakan. Den försvann för fort. Det som är bra med denna upp och ner kaka är att du kan i princip använda vilka frukter och även bär du vill. Jag tycker du får testa baka med blodapelsin och mycket kardemumma, den är gudomligt saftig och god. Passa på nu innan citrussäsongen avslutas. 

upp och ner kaka med kardemumma
upp och ner kaka
upp och ner kaka
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.