back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG VALNÖTSFYLLD VETEKRANS

  • Två bröd eller 20 stora bullar

Älskar valnötter och kardemumma! Skulle kunna ha som fyllning i alla mina bullar och bröd. Brödet blev otroligt saftigt, det ser ni i bilden. Tycker bara jag skulle ha haft mer fyllning i men det var inte sista gången jag bakade den.


HÄR hittar du receptet på min egengjorda nötmassa som du behöver till receptet

Hur

Gör så här

1.

Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshandduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar

2.

Blanda alla ingredienserna till degen i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg

3.

Ställ degen på en sval plats att vila i 30 – 60 minuter om inte flera timmar. Jag ställde min i kylskåpet för flera timmar. Kom igåg att kall och långsamt jäsning ger saftiga bröd

4.

Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och rulla från den långa sidan. Smörj en rund form och lägg in kransen. Täck med plastfilm

5.

Ställ formen svalt och låt den vila i flera timmar

6.

Sätt ugnen på 200º C ca 20-30 minuter innan gräddningen. Antingen penslar du brödet med uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen eller gräddar brödet först och sen penslar med sockerlag och strör över hackade nötter och stött kardemumma. Jag gräddade brödet i nedersta delen av ugnen för ca 1 timme. Tänk på att alla ugnar är olika så tiden i receptet är endast en anvisning

7.

Jag penslade brödet direkt efter gräddning med sockerlag gjort på 0,5 dl vatten, 2/3 dl strösocker och 1 tsk vanilj. Koka till sirap, när sockret har löst upp sig är den klar. Pensla direkt på brödet så fort du tar ut den ur ugnen

8.

Strö ev över hackade nötter och kardemumma

Ingredienser

Fördeg

5 g färsk jäst

250 g kall mjölk

250 g vetemjöl

1 msk strösocker

Deg

600 -700 g vetemjöl

250 g mjölk (brukar ta hälften mjölk och hälften vispgrädde)

1 tsk malen kardemumma

1 tsk vanilj

1 tsk havssalt

150 g rörsocker

150 g smör (halvera eller uteslut saltet om du använder normalt saltat smör)

Fyllning och topping

ca 150 g egengjord nötmassa

ev topping sockerlag, pärlsocker, hackade nötter och stött kardemumma eller annat gott du själv tycker om