VANILJPAJ MED FÄRSKA HALLON

vaniljpaj
Får inte nog av pajer. Vanilj är min favorit och denna är så himla lätt att göra. Det går att smaksätta i princip med allt. Kanske inte riktigt allt men det går att variera smaken väldigt mycket. Choklad, frukt och bär eller hackade nötter. Nu är vi nästan i oktober och vädret är inte det bästa. Grått och trist. Bara man tittar på denna paj så blir man glad, sommarglad. Att sommaren går så fort…kommer aldrig någonsin vänja mig vid det. Har ingenting emot mörkret, tycker det är mysigt sitta i soffan med en kopp te och favoritserien, så länge jag inte behöver fotografera. För fotografera i mörkret är inte min grej, jag älskar dagsljus och bilder som inte kräver redigering. Men jag ska sluta beklaga mig för ni kan inte ändra vädret eller årstiderna. Vi får helt enkelt göra det bästa av varje årstid.
vaniljpaj
vaniljpaj

VANILJPAJ MED FÄRSKA HALLON

En sats ger en paj ca 20 cm, ca 10-12 bitar
Tid: ca 45 minuter effektiv tid + tid i kylen
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser kexbottnar:
  • 300 g digestive kex fin krossade
  • 100 gr smält smör
  • 1/2 msk rom eller whiskey
  • 1-2 msk strösocker
Ingredienser kräm:
  • 5 dl mjölk + grädde ( tar alltid hälften var men det går bra med bara mjölk)
  • 75 g smör
  • smaksätt med 1 tsk skal av en citron eller vaniljextrakt (alternativt 2 tsk vaniljsocker)
  • 3/4 dl dl strösocker
  • 1 dl färska hallon
  • ca 25-35 g vetemjöl (för att krämen ska få rätt konsistens)
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda väl alla ingredienser till bottnar tills du får en smulig deg. Tryck smuldegen i botten på en form med löstagbara kanter/botten. Har själv använt en pajform.
    Tryck med baksidan av en matsked eller med botten på ett glas eller burk. Tryck även upp mot kanterna.
  3. Grädda i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter. Ta ut och låt den kallna helt.
  4. I en kastrull blanda mjölk, socker och smör. Värm upp och koka till både smör och socker har smält. Häll i ev citronskal eller vaniljextrakt/vaniljsocker.
  5. När mjölken börjar koka vispa snabbt i mjölet och fortsätt koka under ett par minuter. Låt krämen svalna. Häll krämen i pajskalen och ställ kallt för 2-3 timmar.
  6. Dekorera med färska hallon eller andra bär och florsocker innan servering.

Följ @simonamuntean_  på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.