MANDELKAKA MED APRIKOSER

mandelkaka med aprikoser

Som ni har märkt har jag get min chokladbakning en paus, en lång paus. Försöker i alla fall baka mindre med choklad och mer med frukt och bär. Under sommaren. Framöver kommer bli många bär- och fruktkakor. Det hör värme och solen till. Hittade aprikoser i affären häromdagen och dem såg så fina ut, vilka härliga färger. Jag vet däremot att dem inte smakar så mycket och framför allt inte i Sverige. Tyvärr. Så bäst att baka en kaka med aprikoserna. Det brukar bli mycket mer smak i bakade aprikoser än i färska. Kakan är bakat med olja och yoghurt för extra saftighet. Mandeln blir en mycket uppskattat närvaro i kakan och passar alldeles utmärkt ihop med stenfrukt och aprikoserna gör inget undantag.

mandelkaka med aprikoser
mandelkaka med aprikoser

MANDELKAKA MED APRIKOSER


En sats ger en rund kaka i en 20 cm form, ca 16 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS+++++

Ingredienser:

  • 1 3/4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/4 dl filmjölk
  • 3/4 dl olja (använder rapsolja som är neutral i smaken)
  • 3/4 dl mandelmjöl
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 6- 8 aprikoser urkärnade och delade i fyra
  • mandelflarn att strö över

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme samt fodra botten och sidorna på en rund form med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker luftigt.
  3. I en annan skål blanda väl mjöl, bakpulver, vaniljsocker, bikarbonat, salt och mandelmjöl.
  4. Tillsätt mjölblandningen, olja och filmjölken till äggen och blanda med en slev eller slickepott till en jämn smet.
  5. Häll i formen och lägg på aprikosbitarna i vilken typ av mönster du vill. Strö över mandelflarn.
  6. Grädda i minten av ugnen för 30- 35 minuter beroende på ugn.
  7. Ta ut kakan och låt den vila i formen 10 minuter innan du tar ut och pilar bort pappret. Låt kakan kallna helt innan du siktar florsocker och delar den i skivor.

Oavsett hur mycket jag älskar smör, bakar man med olja då har den en förmåga att förbli flyttande även vid låga temperaturer och det betyder att kakan är mjuk och saftig även när man tar fram den ur kylskåpet. Kakan håller sig färsk i upp till en vecka men jag undrar just om detta har någon betydelse. Det kommer inte finnas kvar några smulor efter ett par dagar. Garanterat.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.