RABARBER GALETTE

rabarber galette
 Äntligen känns det som våren har kommit för att stanna. Och till våren hör rabarberna till. Hade inte med mig kameran till landet så jag kunde visa er hur stor min rabarberplanta har blivit, eller ska jag kalla den buske?
Det är nackdelen med att ha en stor systemkamera med speglar. Jag älskar min Canon EOS 760D som ändå inte väger mer än 500 g utan objektiv men den blir så stor och klumpig så fort man kommer utanför ytterdörren. Har så länge varit sugen på en liten spegelös systemkamera som inte är större än en smörpaket och väger runt halva men får vänta med det.
Vad är det kamera ni själva använder?
Hur som helst jag fotade inte min stora rabarber, ingen kamera med och mobilen utan batteri (typiskt precis när man behöver), men 3 stora fina stjälkar fick följa med mig hem. Det blev dessa mumsiga Galette och jag bakade även annat. Blev supergott det med. Men det blir en annan story i ett annat inlägg.
Kommer även att samla i ett inlägg flera rabarberrecept från mina Bloggbooster kollegor på Blogg.se. Höll utskick för det kommer snart.
Men nu tycker jag vi återgår till Galette receptet eller vad tycker ni?

RABARBER GALETTER

En sats ger 4 – 5 st
Tid: 1,5 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++
Ingredienser galette:
  • 4 dl mjöl
  • 2/3 dl strösocker
  • 110 g kylskåpskallt smör i små bitar
  • 4 msk kall mjölk
Ingredienser fyllning:
  • 2 rabarberstjälkar skurna i ca 8-10 cm och sen delade på mitten i två
  • 2 msk honung
  • 1 msk limesaft
  • Ev 1 msk god likör eller rom (kan uteslutas)
  • 3 msk mandelmjöl (går bra med hasselnöt, kokos m m)
  • 1 msk brunt socker
  • 1/2 msk maizena
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175º C.
  2. Blanda mjöl och socker i en skål. Blanda i smöret i små bitar. Du kan göra det för hand eller använda köksassistenten. Jag har gjort det för hand eftersom degen ska bara blandas tills den går ihop.
  3. Blanda tills massan blir grynig och man ser fortfarande smörbitar stora som kaffebönor.
  4. Blanda mjölk och arbeta in i mjölet. Blanda bara tills degen går knappt ihop. Trycker du degen mellan fingrarna ska den gå ihop.
  5. Dela i 4-5 lika bitar, plasta in och lägg i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Degen kan göras i förväg, dagen innan eller så. Förvara den i kylskåp eller frysen.
  6. Förbered fyllningen under tiden genom att blanda honung med limesaft och alkohol och marinera rabarberbitarna i.
  7. Blanda i en skål mandelmjöl, socker och maizena och ställ åt sidan.
  8. Ta fram en degbit i taget och kavla den till en fyrkant, ca 12-14 cm. Lägg en rejäl matsked mandelströ i mitten på degen, ca 2 cm från kanterna. Lägg på rabarberbitarna i ett fint mönster, t ex så enkelt som jag gjorde.
  9. Vik degkanterna någon centimeter över rabarber som i bilderna nedan.
  10. Ställ galetten på en plåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande degbitar.
  11. Ställ galetterna i frysen för ca 15-20 minuter.
  12. Pensla kanterna på galetten med kall mjölk och strö på lite strösocker.
  13. Grädda galettena i mitten eller nedre delen av ugnen för ca 30 – 35 minuter tills kanterna har fått fin färg.
  14. Låt dem svalna på bakpapper innan du flyttar dem över till en serveringsfat.

Du kan sikta florsocker direkt innan servering. Kall vaniljsås passar perfekt till en ljummen galette eller en kula vaniljglass. Gillar man inte rabarber (finns det verkligen folk som inte gillar rabarber?) så kan andra frukter eller bär användas istället. Jag har gjort med plommon och aprikos tidigare. Supergoda. Vilka andra recept med galetter skulle ni vilja se i bloggen? Lämna gärna en kommentar i så fall.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.