Mårbackakaka

Mårbackakaka

Inlägget är ett samarbete med Visit Värmland


E

n mjuk kaka med smak av havre och mandel, som bakas på skrädmjöl som tillverkas på Mårbacka. Jag älskar kakor som har en historia bakom och som refererar till vissa specifika platser.

Originalreceptet kommer från Mårbackastiftelsens samlingar och jag snubblade över det på nätet och blev genast nyfiken. Är du på besök i Värmland tycker jag definitivt du ska ta dig till Mårbacka och besöka gården där en av vår mest älskade och en av världens mest kända författare för den delen,Selma Lagerlöf, föddes. Gårdbesöket måste bara avrundas på Cafét med en Mårbackakaka med grädde och lingon. Kanske ett tips till årets sommarsemester…

Mårbackakaka sockerkaka
Mårbackakaka1
Mårbackakaka2

MÅRBACKAKAKA

En sats ger en kaka, ca 10 -12 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 5 dl skrädmjöl (havremjöl där havren rostats och finmalts)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 droppar bittermandelolja (har bytt ut mot mandelessens, är ingen stor fan av bittermandel)

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och mjöla en rund form.
  2. Blanda skrädmjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
  3. Rör smör och socker poröst.
  4. Rör ner äggen ett i taget och vispa snabbt emellan.
  5. Tillsätt mjölblandningen och vispa lätt.
  6. Rör ner mjölk och bittermandelolja/mandelessens och vispa lätt till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen (andra falsen) för cirka 40 – 50 minuter, beroende på ugn.
  8. Låt kakan svalna i formen för ca 10-15 minuter sen ta ut och låt den kallna på galler.

Vill du avnjuta kakan som på Mårbacka i Värmland, servera vispad grädde och lingonsylt till. Annars fungerar det bra med bara lite siktat florsocker över eller vaniljglass. Jag gillar smaken och konsistensen på kakan och framför allt älskar den någon nötiga smaken på smeten. Slickade rent skålen…ha ha ha. Något jag inte har gjort på länge.

Vet inte om det är på grund av skrädmjölet men kakan håller sig saftig väldigt länge.

Mårbackakaka3
Mårbackakaka5
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram & smaklig spis

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.