FRANSKA CHOKLAD MACARONS FYLLDA MED CAFÉ LATTE KRÄM

franska macarons
là là… Så sugen jag blev på att åka till Paris. Då blir andra stoppet i min Jordenrund bak-resa på 365 dagar just i Frankrike, Paris. Det var massa år sen jag var där och då hade jag fokus på skor. Kan ni tänka er? Vet ni vad jag skulle gå runt och sukta efter nu? Bakelser. Men tills vi möts igen får jag ta hit ”Paris”. Då kom jag att tänka på macarons, franska macarons. Om jag säger att jag ville baka rustika macarons från början tror ni mig?
Men om jag säger att rustika, ojämna och framför allt spruckna macarons kan vara lika vackra om inte vackrare på bild tror ni mig? Låt mig säga så här:
Dessa macarons hela eller spruckna, rustika eller perfekta är himmelsk goda och jag tycker ni ska testa och precis som mig inte bry er det minsta ifall dem spricker. Blir bara charmiga.
Franska macarons har länge varit på min ”Att göra listan”. Italienska har jag gjort tidigare men har varit nyfiken på den franska varianten.
Nu vet jag varför mina macarons blev ”rustika” och sprack. Det finns 3 ord för det: För tjock smet.
Gränsen mellan perfekta och som i mitt fall rustika macarons är hårfin. Hade jag bara vänt i smeten några gånger till hade smeten blivit lite mer flytande, lavatyp, och varit lättare att klicka ut. Som C sa till mig efter att han hade smakat : Sprukna eller ej smaken är det inget fel på. Kan du ge mig två till älskling?

FRANSKA CHOKLAD MACARONS MED CAFÉ LATTE KRÄM


En sats blir ca 35 st hela
Tid: ca 1 timme och 30 minuter
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++

Ingredienser macarons:

  • 100 gram malda mandlar eller mandelmjöl
  • 100-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur minst 1 timme
  • 4 matskedar socker
  • 185 gram florsocker
  • 15 gram kakao
Ingredienser cafelatte kräm:
  • 100 g smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 4 tsk café latte pulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
INSTRUKTIONER:
  1. Sila ev mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör alltihop en extra gång i mixern.
  2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
  3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
  4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper, inte större än en 5-krona.
  5. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett “skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
  6. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
  7. Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker, café latte pulver och vaniljsocker.
  8. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan.
  9. Klicka ut eller bred fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två.

Förvara macaronsen svalt i en lufttät burk. Kan frysas in med fördel. Tycker nästan dem smakar bättre efter att ha varit frusna. Perfekta att göra i förväg och bara ta fram vid behov.
Dem gör sig så fina på dessertbordet och smaken är…O là là.
franska macarons
franska macarons choklad
franska macarons

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.