CHOKLADPAJ

Jag erkänner. Jag är en chokladist. Det finns inget vackrare och som gör sig bättre på bild än chokladdessert och jag blir kär varje gång jag bakar med choklad. Det finns så mycket gott man kan göra med choklad så jag tror inte ens tre livstider skulle räcka för mig att baka allt gott jag vill baka.
Tänk er vad man kan göra egentligen med lite choklad och väldigt få ingredienser. En knaprig pajskal, en silkeslen chokladfyllning och sötsura färska blåbär gör denna paj till en dekadent dessert. En riktig showstopper.
Måste bara varna är…Den är så god så du kommer kanske vilja äta upp hela själv.

CHOKLADPAJ

En sats ger ca 10 bitar, har använt en form 18 X 18 cm
Tid: ca en timme + tid i kylen
Svårighetsgrad:
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser pajdeg:

  • 150 g vetemjöl, plus extra
  • 75 g kallt smör, tärnad
  • 25 g strösocker
  • 1 stort ägg, vispat

Ingredienser fyllningen:

  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad (70% kakao), finhackad
  • 75 g strösocker
  • Frukt och bär, hackade nötter eller t ex guld pulver, att dekorera (tillval)
Instruktioner:
  1. För att göra degen, blanda mjöl och smör i en skål. Använd fingrarna till att smula sönder smöret tills blandningen liknar grova brödsmulor.
  2. Rör i sockret och vispat ägg tills degen går ihop till en boll. Tryck in , platta till oval, täck med plastfolie och ställ i kylen för att vila i 30 minuter. Har du brttom ställ degen i frysen för ett par minuter.
  3. Värm ugnen till 180 ° C / 350 ° F. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till 3 mm i tjocklek och tillräckligt stor för att passa i en ca 20 cm diameter och ca 4 cm djup pajform med en löstagbar bas.
  4. Tryck in degen i sidorna och upp mot kanten på formen innan du trimmar kanterna. Ifall att degen smular, få ingen panik, bara lappa ihop den.
  5. Pricka basen med en gaffel.
  6. Placera pajskalet i ugnen och baka i ca 15 minuter tills skalet är lätt gyllenbrun.
  7. Ta bort formen ur ugnen och låt den svalna på galler.
  8. Förbered fyllningen genom att placera alla ingredienser i en skål som du värmer på spisen tills chokladen och sockret har smält helt.
  9. Blanda tills krämen är slät och häll sedan den i den kylda pajskalet.
  10. Ställ i kylen för en timme eller tills krämen har stelnat. Innan servering kan du garnera efter tycke eller sikta över guld pulver som i mitt fall.

Här har jag dekorerat pajen med bde färska blåbär och hackade pistagenötter samt siktat över guldpulver. Äntligen har jag fått användning igen av den fina Dust Gold från Mill & Mortar som jag hade köpt på Åhlens för ett tag sen.

Skär i generösa skivor och servera till en kopp kaffe. Du kan servera med en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass till.

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.