back-button

Simona Muntean

Picture of the author

FRANSKA CHOKLADMARÄNGER

  • 6 personer

Meringues au chocolat. Moln av perfektion. Maränger och choklad. Chokladmaränger. Himmelriket. Jag avundar fransmännen som har kommit på så vackra och goda bakelser. Och hur allting låter på franska. Så…magnifique. Nästan så jag vill gråta att jag sov igenom alla franska lektioner i gymnasium. Men vara nybörjare i en klass med elever som var inne på 3:e året var lite lätt. Om jag får säga något till mitt försvar.   Men nu ska vi inte prata vad jag borde eller inte borde ha gjort i gymnasium. Gjort är gjort, man får lära sig av sina misstag och gå vidare. Ingen ide att älta. Nu ska vi prata maränger, vackra molnliknande, fjäderlätta maränger med choklad.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 125º C och klä en plåt med bakplåtspapper.

2.

Vispa äggvitorna till hård skum.

3.

Tillsätt socker under fortsatt vispning.

4.

Tillsätt sen vaniljsocker och direkt efter creme de tartar eller vinäger.

5.

Fortsätt vispa tills marängen är blank och sockret har upplösts.

6.

Häll 3/4 delar av chokladen över marängen och vänd försiktigt med en slickepott ett par gånger.

7.

Klicka eller skeda marängerna på bakplåtspapper och ringla över resten av den smälta chokladen.

8.

Sänk värmen till 100º C och grädda marängerna för minst 60 – 70 minuter eller tills dem lossnar från papper.

9.

Stäng av ugnen men lämna marängerna inne för 20 minuter till.

10.

Låt marängerna kallna helt på galler.

Ingredienser

Maränger

110 g äggvitor

200 g strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk creme de tartar eller 1/2 tsk vinäger

50 g smält och avslalnad choklad