Nyttiga chokladbollar

nyttiga glutenfria chokladbollar
N

i vet ibland när det händer saker som påverkar händelser som får en annan riktning än vad man hade tänkt sig från början? Alltså när det blir en kedjereaktion som dominobrickor i ett spel som börjar falla, en efter en efter en…

Duktiga Camilla som driver bloggen My Kitchen Stories och som blev årets Bak- och Dessertblogg 2016 föreslog för ett tag sen att vi skulle köra en collab. Vet ni vad det är för något? Det visste inte jag innan Camilla berättade. Man väljer ett valfritt recept från varandras blogg, bakar och fotograferar, delar på Instagram och skriver ett blogginlägg.
Eftersom Camilla har så mycket gott i hennes blogg hade jag länge spanat in några smarrigheter. Valet skulle bli mellan en lyxig chokladtårta och hallonkola paj. Och som jag hade planerat. Men min nya spis ville inte riktigt vara med mig, ugnen rättare sagt. Nej, f*nskapet pajade helgen innan. Med både chokladtårta och hallonkompott paj ur siktet fick jag tänka om. Något utan ugn. Då föll jag för de nyttiga chokladbollarna. Nyttiga chokladbollar låter hur bra som helst med tanke på att mina byxor har börjat strama rejält i midjan efter julhelgens alla festligheter. Kan erkänna att det var ordet choklad jag föll för .
Allt gick bra tills jag skulle mixa alla ingredienser i matberedaren. Jag behöver väl inte fråga er om ni kan gissa vad som hände med matberedaren? Det började lukta bränt och den stannade mitt i processen när jag hade fått halva mängden malen och den andra halvan kvar i stora klumpbitar. Nu tänkte jag inte planera om utan började istället småhacka dadlarna och mosa med sked. Tur att dem var så saftiga och mjuka.
Receptet på Camillas omtalade Nyttiga chokladbollarna hittar ni genom att klicka på namnet. Hade jag inte vetat vad jag har stoppat i bollarna skulle aldrig gissa eller tro att dessa var både gluten- och ”nästan”sockerfria (inget annat socker än från ,mörk choklad). Jag byte ut cashewnötterna och brygd kaffe.
Även om jag inte kan säga att jag är glad att ugnen pajade och att min trogna matberedare sen många år tillbaka har gjort slut med mig, så är jag mycket glad att jag testade receptet.
chokladbollar, nyttiga

NYTTIGA CHOKLADBOLLAR

En sats ger ca 20 bollar
Tid: 10 minuter + tid i kylen till att stelna
Svårighetsgrad: barnsligt lätt
Glutenfria
Betyg: SSSSS++++
Ingredienser:
  • 15 färska dadlar urkärnade
  • 2 dl valnötter grovt malda
  • 2 msk kokosolja eller kokosfett
  • 2 msk kakao
  • 1/2 dl finhackad mörk choklad
  • 1 tsk nesscafé
  • 2 dl kokosflingor till garnering
Instruktioner:
  1. Blanda alla ingredienser i matberedaren och kör ett par sekunder i taget tills allt har blandas.
  2. Ställ smeten i kylskåp för ca 30 minuter om den är för mjuk.
  3. Rulla till bollar och rulla varje boll i kokosflingor.
  4. Förvara chokladbollarna kallt.

Jag rullade hälften av bollarna i kakao och hälften i kokosflingor.
Nu har mina Havre och chokladbollar med en tvist och barnens favorit Chokladbollar fått konkurrens här hemma.
Redan i helgen som kommer ska jag göra dem igen. Byter säkert ut valnötter mot andra nötter och ska stoppa i något mer som är nyttigt och fiberrik. Vad blir det för något?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.