Pandoro det gyllene brödet

P

andoro betyder bokstavligen gyllene bröd och är en italiensk kaka som enligt traditionen serveras runt jul och nyår. Uttrycket Pan d´oro myntades redan på medeltiden då det endast var de riktigt förmögna som hade råd att baka söta, ljusa kakor med lyxingredienser som ägg, smör, socker eller honung. Dessa kakor kallades för Pan d´oro -gyllene bröd eller kungligt bröd. Det är en specialitet som kommer ursprungligen från Verona i regionen Veneto.

Kakan bakas i en speciell form, väldigt hög stjärnformad. Innan servering ska man sikta florsocker blandad med vanilj över toppen på Pandoro. Det gör att kakan ser ut som en snöig bergtopp.

Jag har ingen Pandoroform, använde min Briochform istället.
Det fungerade men men…jag vill också ha en snygg Pandoro, det är halva grejen. Så högst upp på listan över saker som ska införskaffas ligger en Pandoroform.
Eller så kan jag be Tomten om en 🙂
Detta recept är ganska enkelt med inte så många olika degar och flera jäsningsmoment. Jag kommer att ge mig på den andra mer tidskrävande varianten men då vill jag ha en riktig Pandoroform att baka i.

PANDORO

En sats ger en kaka på ca 10-12 bitar
Tid:
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+
Ingredienser aromatisk emulsion:
  • Riven skal av en apelsin
  • 1 msk honung
  • 1 msk vaniljpasta
  • 1 msk whiskey
Ingredienser fördeg:
  • 80 g mjölk
  • 60 g mjöl rumstempererad
  • 4 g torrjäst
  • 1 äggula
Ingredienser deg:
  • 300 g mjöl Manitoba Cream att föredra
  • 50 gr mjölk rumstempererad
  • 80 g strösocker
  • 80 g mjuk smör
  • 40 g vit choklad smält och avsvalnad
Dekorering:
  • florsocker
  • vaniljsocker
Instruktioner:
  1. Blanda alla ingredienserna till emulsionen i en liten skål, täck med plastfolie och låt stå minst 30 minuter, gärna längre.
  2. Blanda alla ingredienserna till fördeg i en skål, täck med plastfolie och ställ på en varm och dragfri plats tills degen har fördubblat sin volym.
  3. Blanda fördeg med mjöl, strösocker och mjölk i assistent till en jämn deg. Det tar ett par minuter.
  4. Med assistenten igång häll den aromatiska emulsionen i degen. Knåda till en jämn deg.
  5. Häll i den avsvalnade smälta vit chokladen och knåda till all choklad har absorberats.
  6. Blanda i smöret i fyra omgångar. Knåda degen tills all smör har absorberats innan du lägger i nästa bit.
  7. Fortsätt knåda degen ca 10 minuter till.
  8. Lägg degen på bakbordet och vik flera gånger innan du formar till en boll och lägger i en smord skål.
  9. Plasta in och ställ skålen i avstängd ugn med lampan på. Det blir perfekt värme och ingen drag. Låt degen vila tills den har tredubblat sin volym.
  10. Vänd skålen försiktigt på bakbordet för att undvika ta bort luftbubblorna ur degen.
  11. Vik från fyra hörn mot mitten och sen en sista gång i två.
  12. Med handflatorna få till en rund boll och placera i Panduroformen med skarven uppåt. Kakan kommer att vändas upp och ner sen så den fula toppen kommer att bli botten.
  13. Plasta in och ställ degen på en dragfri varm plats att jäsa tills den når en bit över kanterna på formen, ca 3 cm ( två fingrar).
  14. Sått ugnen på 175º C när ca 20 minuter av jästiden återstår.
  15. Ställ formen längst ner i ugnen och grädda för ca 25 – 30 minuter. Om kakan börjar brännas på toppen innan täck med aluminiumfolie. Jag täckte med aluminiumfolie redan efter 10 minuter och sänkte värmen till 150º C de sista 10 minuterna.
  16. Låt kakan svalna i formen minst 30-45 minuter innan du tar ut och låter kallna helt på galler under en kökshandduk.
  17. När kakan har kallnat helt sikta rikligt med florsocker blandad med vanilj.

Det råder delade meningar kring när man ska ta ut kakan ur formen. Vissa tycker efter ca 15-20 minuter, när den har svalnat något. Andra tycker man ska låta kakan kallna helt i formen, minst 6 timmar, innan man tar ut den ur formen.
Jag körde på 30 minuter för doften av nybakad Pandoro höll på att driva mig till vansinne. Sen ville jag så gärna få ihop några bilder i dagsljus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.