SYLTKAKOR

syltkakor
Ibland är de enklaste kakorna de godaste. Barnen får i alla fall inte nog av dessa syltkakor. Favoriten är med hallonsylt. Påminner om hallongrottor. Har du små barn baka med dem. Att stoppa tummen i mitten på kakorna brukar bli väldigt populärt. Därför kallar jag dem tumkakor. Kalla dem vad du vill för dem är naggande goda.
***For recipe in English scroll down!

SYLTKAKOR

En sats ger ca 30 – 35 kakor
Tid: 10 minuter + minst 1 timme i kylen + ca 15 minuter i ugnen
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser:
  • 240 g, 1 cup, rumstemtererat smör
  • 149 g , 2/3 cup, strösocker
  • några droppar mandel essens
  • 260 g, 2 cups, vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
INSTRUKTIONER:
  1. Vispa smör, socker och essens till en krämig konsistens.
  2. Blanda i mjöl och bakpulver och knåda ihop till en deg. Plasta in degen och kyl för minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 350º F ( 175º C ). Klä en bakplåt med papper.
  4. Forma till lika stora bollar, använd en tesked eller matsked beroende på hur stora kakor du vill göra. Ställ dem gläst på plåt. Gör en fördjupning med tummen i mitten på varje boll. Vill du ha en mindre fördjupning använder du en annan finger så klart. Vänd plåten 180º och tryck till i fördjupningen. Då blir den rak annars kommer ”hålet” att luta åt ena sidan. Kanterna på kakorna kanske spricker lite lätt, ingen fara.
  5. Grädda i mitten av ugnen för ca 9-10 minuter.
  6. Ta ut kakorna snabbt och fyll med önskad fyllning. Marmelad, choklad eller lemon curd är bara ett tips.
  7. Grädda för ytterligare 5 minuter. Låt kakorna inte bli bruna.
  8. Låt dem kallna på galler och strö över ev florsocker eller ringla över smält choklad eller sockerglasyr.

Pssss….jag har hittat ett annat sätt att få till ”hålet” i kakorna, kolla bilden längre ner

Recipe in English:
ALMOND SHORTBREAD THUMBPRINT COOKIES
Yeld: about dozens
Time: 10 minutes dough + 1 hour kill the dough + 15 minutes bake
Difficulty: easy peasy
Rates: SSSSS

Ingredients dough:

  • 1 cup butter, softened
  • ⅔ cup sugar
  • ½ teaspoon almond extract
  • 2 cups white flour
  • 1 tsp baking powder
  • ½ cup seedless raspberry jam or another filling you desire

In a large mixing bowl, combine the butter, sugar and ½ teaspoon almond extract. Beat at medium speed until the butter mixture is creamy. Scrape sides of mixing bowl as needed. Reduce the speed to low and gradually add the flour and baking powder. Mix until well blended. Cover and refrigerate the dough for 1 hours.

Preheat oven to 350 F (175º). Line a baking sheet with parchment paper. Shape dough into 1-inch balls and place 2 inches apart on the prepared pan. Make an indentation in the center of each cookie with your smallest finger (or thumb if you want a larger pocket). The edges of the dough may crack slightly. Since pressing the cookie will cause it to lean to one side, after creating all the indents, i turn the sheet 180 ºand repress each indent from the other side. Thios makes then stand back upright. Bake in the middle of the oven for 10 minutes. Remove from oven and fill each indent with a ¼ teaspoon jam.
Return to oven and bake for 5 minutes. Let the cookies stand 1 minute before removing to a cooling rack. Cool completely.
Thank you for stopping by. Enjoy!


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.