SMÅ DONUTS

SMÅ DONUTS

När jag bakar något jag älskar går jag ”all in”. Ash, vem försöker jag lura? Jag går alltid ”all in” när jag bakar men har jag riktigt flytt blir det svårt att sluta. Som när jag skulle baka små donuts till barnen häromveckan. Som ni säkert har märkt blev jag riktigt galen med systemkameran och hade riktigt svårt att sluta ta bilder. Tur att barnen satte stopp för min ”kreativitet”. 

Älskar donuts, stora som små, med eller utan hål. Alltså vem älskar inte donuts? Har testat även baka med bakpulver, enkla och snabbt bakade men dem är inte lika goda som donuts som får jäsa i lugn och ro.
Detta recept ger dig färska donuts på mindre än 3 timmar ifall att sötsuget blir akut. Det märks säkert att jag hade svårt att välja bilder till inlägget därav mängden bilder. Jag blir sugen bara jag kollar på dem. Ha ha ha…

små donuts mini munkar
små donuts
***For recipe in English scroll down!
 
SMÅ DONUTS
En sats ger mellan 40- -50 stycken beroende på vilken mått du använder för att stansan donuts med
Tid: ca 3 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++
 
Ingredienser:
  • 500 g mjöl Manitoba Cream
  • 30-35 g färsk jäst
  • 2 1/2 dl mjölk fingervarm
  • 1 ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör rumstempererat
  • ca 7 dl olja
  • strösocker blandad med kanel att rulla donuts i eller florsocker att sikta över innan servering.
INSTRUKTIONER:
  1. Lös upp jäst med 1 msk strösocker, 2 msk mjöl och lite mjölk. Låt stå ca 10 minuter.
  2. I en bunke eller assistent, blanda först mjöl med salt.
  3. Tillsätt mjölk, ägg och jästen. Knåda degen tills den går ihop. Låt degen vila ca 10 minuter.
  4. Kör smöret till degen blir elastiskt och känns kladdfri. Tillsätt ev mer mjöl om degen kladdar eller lite mjölk om den känns för hård.
  5. Låt degen jäsa övertäckt till dubbelstorlek. Min blev klar på en timme men det beror helt på temperaturen i köket, jäst och hur varmt mjölken var från början. Vi får inte glömma vilken mjölsort man använder också.
  6. Ta upp degen på bakbordet och knåda tills du får ut all luft. Kavla degen ca 1/2 cm tjock och ta ut rundlar med en rundutstickare eller ett glas.
  7. Låt donuts jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  8. Under tiden heta upp olja i en djup kastrull. Fritera några stycken åt gången, vänd dem efter halva tiden. Svårt att säga exakt hur länge man ska fritera på en sidan, jag tycker det beror helt på hur stora man gör och hur het oljan samt hur värmen i spisplattan fungerar.
  9. Rulla i strösocker eller sikta över florsocker precis innan servering.

Jag blandade strösocker med kanel och rullade de små donuts i. Säger bara…O M G.

små donuts
 
In English:
 
MINI DONUTS
Makes about 4 dozen donuts

Time: about 3 hours
Difficulty: Easy
Rating: SSSSS ++

Ingredients dough:

  • 500 g flour Manitoba Cream
  • 30-35 g of fresh yeast
  • 2 1/2 dl milk lukewarm
  • 1 egg
  • 3/4 dl granulated sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tsp vanilla
  • 75 g butter at room temperature
  • about 7 dl oil
  1. Dissolve the yeast with 1 tablespoon granulated sugar, 2 tablespoons flour and little milk. Set aside about 10 minutes.
  2. In a bowl or kitchen aid, mix flour with salt.
  3. Add milk, eggs and yeast. Knead the dough until it comes together.
  4. Let the dough rest for about 10 minutes. Run the butter until the dough becomes elastic and feels little greasy.
  5. Add more flour if dough is too sticky or little more milk if it feels too hard and dry.
  6. Let the dough rise covered until doubled size. Mine was done in one hour, but it depends on the temperature in the kitchen, yeast and how warm the milk was from the beginning.
  7. Tipp dough on work surface and knead until you get off all the air.
  8. Roll the dough about 1/2 cm thick and take out circles using a round cutter or a glass.
  9. Let the donuts rise covered for about 30 minutes in room temperature.
  10. In the meanwhile heat oil in a deep pan. Deep-fry a few donuts at a time, fry them on both sides. Hard to say exactly how long you should fry on a side, I think it all depends on how big they are and how hot the oil are and how the heat of the stove works.
  11. Roll in powdered or granulated sugar just before serving.
    I mixed granulated sugar with cinnamon and rolled the donuts in it. So tasty!
Thank you for stopping by. Enjoy!
mini munkar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.