Pink Ribbon Breastcake

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Tillsammams gör vi skillnad!
Inte originelt kanske, andra har gjort det förre mig så folk tänker säkert ”Big deal!” Men för min det var detta något stort, för första gången i mitt liv har jag anordnad en tårtauktion till förmån för RosaBandet och pengarna går oavkortat till Cancerfonden. 
Har haft så blandade känslor, varit uppspelt, förtvivlad, orolig, chockad och oerhört glad på slutet när jag kunde leverera tårtan till Manuela Abdallah och Souheil Reda som vann budgivningen och sen när jag kunde trycka på knappen för att donera pengarna.
Cookies and sweets ( Simona Muntean ) tillsammans med Manuela & Souheil har donerat 2 000 kronor till Cancerfondens RosaBandet kampanj.

♥ RosaBandet tårta ♥

En sats ger 3 bottnar ca 20 cm eller 6 bottnar 15 cm
Tid:2 timmar + tid för dekorering
Svårighetsgrad: medel
Betyg: 
 
Ingredienser bottnar:
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ev vaniljsocker, 0,5-1 tsk
  • rosa gelefärg
Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla dina formar, lägg ev bakplåtspapper i botten för att lättare få ut bottnarna utan att dem fastnar eller går sönder. Jag använde 6 st 15 cm engångsformar för att kunna få till bröstkuporna i 3 lager.
Vispa socker och ägg vit och luftigt. Ska du färga dina bottnar så gör du det nu.
I ett annat skål blanda de torra ingredienserna väl. Häll i äggsmeten och vänd försiktigt till allt är blandat. Du vill inte få ut luften.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter. Jag hade mina formar i ugnen för 19 minuter. Det beror på ugn och hur stora formar man använder. Gräddar du bottnen i en form för att dela den sen då ska den gräddas lite längre.
Låt bottnarna svalna i formarna under en kökshandduk innan du själper upp dem.
Bottnarna görs med fördel dagen innan så dem hinner sätta sig.
 
Ingredienser glasskräm:
  • Marsán pulver, till denna tårta tog jag en påse på 45 g
  • mjölk och grädde, hälften var (började med 1,5 dl var och tog sen lite extra grädde för att få krämen till rätt konsistens)
Glasskräm är det väldigt lätt att göra. Blanda snabb marsán pulver med hälften mjölk och hälften grädde. Vispa tills den blir tjock och fluffig. Kyl krämen något innan du använder den. Mängden ingredienser hittar du på snabb marsán förpackningen.Självklart kan man göra egen vaniljkräm men har man bråttom funkar det med pulver också. Jag brukar ha i äkta vaniljstång i så smakar nästan som hemmagjord.
 
Ingredienser chokladkräm ganache:
  • 180 – 200 g favorit chokladen
  • 3 dl vispgrädde
 
Värm gräddet på spisen NÄSTAN till kokpunkten. Se till att det inte kokar utan ta bort från spisen så fort det börjar bubbla i. Blanda i chokladen och rör tills den har smält. Låt blandingen stå kallt, i kylskåpet, minst 4 timmar. Ganachen ska vara riktigt kall, som en tjockflytande kräm eller sås. Vispa kraftigt med elvisp till en len och fluffig kräm. Färdigt att använda.
 
Ingredienser italiensk maräng smörkräm imbc:
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker
  • 300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
  • ev färg- eller smaksättning
 
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att ”vända” och bli tjock, luftig och slät.
 
 Montering och dekorering:

 
Sätt ihop tårtan med ett lager chokladtryffel och ett lager mousse. Använd en form med löstagbara kanter eller tårtring tills moussen stelnar. Tårtan är sen spacklad med italiensk marängsmörkräm (imbc).
Täcket och dekorationerna är i sockerpasta. denna gång testade jag Odense sockerpasta som går att köpa bl a på Panduro. Överraskande lätt att jobba med, mjuk men sprack inte. Doftar och smakar bra också.
Tårtan fick förstås safta till sig i 24 timmar innan jag spacklade och dekorerade den.
 
Tack för att du tittade in! lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om tårtan.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.