6-layer Midnight Chocolate & Toasted marshmallows Vanilla cake

Älskade unge! 19 år redan. Känns som igår jag satt i köket och drog mig i håret i 35º värme och försökte förgäves få de 101 rosorna att stelna. Rosor som sen skulle pryda dotterns 18 års födelsedagstårta. Det skulle bli ”En dröm i rosor” och den blev. ”Mitt hjärta slår plötsligt snabbare mamma” det var det första dottern sa. Mer behövdes inte. Jag hade lyckats.
 
Nu var det dags igen. Överraska henne. Göra henne glad och stolt. Så som hon gör mig varje dag. Älskade unge!

  

♥ 6-layer Midnight Chocolate & Toastet marshmallow and Vanilla cake ♥
En sats ger en tårta i 6 lager, rund, ca 18 cm
Tid: 1,5 h
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser Midnight chocolate cake:
  • 285 g (2,25 cups) mjöl
  • 450 g (2,25 cups) strösocker
  • 120 g (1 cup) svart osötat kakaopulver*
  • 1 msk bikarbonat
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3,6 dl (1,5 cups) buttermilk rumstempererat**
  • 2,4 dl (1 cup) het bryggd kaffe***
  • 1,8 dl (3/4 cup) olja neutral i smaken, typ rapsolja
  • 2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljpasta
  • 3 ägg rumstempererade
Notes:

* Svart kakaopulver är svårt att hitta, jag har använt Droste (69 kr för 250 g på The the house Java) hölländskt osötat, mörkt alkaliskt kakao som ska vara mild i smaken. Nästa gång kommer jag köra på Valrhona (99 kr för 250 g i Hötorgethallen) så får vi se vad det blir för skillnad. Har även beställt svart kakao (160 kr för 500 g) från internet, kommer från USA. Fullständigt rapport kommer sen när jag har bakat med den. Svart kakao används till exempel till Oreo cookies.
 
** Buttermilk är mjölk blandat med 2 msk vinäger som får stå minst 5 minuter. Används ofta som vätska i många amerikanska recept. Ger mycket saftiga kakor och tårtbottnar. Själv är helt såld på buttermilk.
 
*** Het kaffe i chokladbottnar brukar ge en djupare, mörkare färg samt framhäver chokladsmaken på ett bättre sätt. Gillar du inte kaffe är det bara att ta samma mängd het vatten eller varför inte hälften var.
 
Instruktioner:
 
Sätt ugnen på 175º. Olja och pudra med kakao 6 aluminiumformar 18 cm diameter. Sätt även bakplåtspapper i botten på formarna.
I en djup skål blanda siktad mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och salt.
I en annan skål blanda buttermilk, olja, kaffe och vanilj. Vispa i äggen.
Vispa sen vätskan i mjölblandningen. Det blir en mycket lös smet så var försiktig när du vispar. Inte vill du stå i köket sen i 3-4 timmar och torka bort chokladsmet.
Fördela jämt i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter. Gör tandpetar testet. Var ändå noga så du inte överbakar bottnarna. Dem är mycket godare lite kladdiga än för torra.
Låt dem kallna i formen under en kökshanduk. Ska du inte använda bottnarna samma dag, plasta in. Kan förvaras i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa in för senare användning.
 
Ingredienser Italian Meringue Buttercream imbc:

  • 2,5 dl strösocker
  • 0,6 dl vatten
  • 4-5 äggvitor eller 1,3 dl ägvitor
  • 2 msk strösocker
  • 300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar
  • ev färg- eller smaksättning
Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.
Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.
Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att ”vända” och bli tjock, luftig och slät.
För denna tårta har jag färgat krämen med några droppar ätbar pink gelé färg.
 
Ingredienser Toastet marshmallows and Vanilla filling:
  • 24 st marshmallows
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g smör rumstempererat
  • marsan pulver, ca 1-1,5 dl
  • 10 st marshmallows att rosta
Värm grädde och marshmallows i en kastrull på spisen. Grädden ska inte koka men bli het så marshmallowsen smälter. Dra från spisen och rör om tills det blir en slät kräm.
Låt den kallna, ca 45 minuter.
Vispa krämen fluffigt och tillsätt lite smör i taget. Under tiden rosta de 10 marshmallowsen på bakplåtspapper i ugnen. 175 º för ca 5 minuter. Dessa ska bli bruna men absolut inte brända. Passa dem så dem inte exploderar i ugnen. Lägg de rostade marskmallowsen i krämen och vispa slät.
Om krämen inte är tillräckligt fast blanda i lite marsan pulver i taget tills du uppnår rätt konsistens. Tänk på att om krämen står en stund kommer bli fastare.
Ska användas omgående för att fylla tårtan.
 
Ingredienser White chocolate glaze:
  • 150 g vit choklad av bra kvalitet
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk glykossirap för att glazen ska bli blank och fin
Värm vispgrädde i en kastrull på spisen och smält i chokladen delat i smä bitar samt glykossirap. Blanda till en slät sås. Låt den svalna och tjockna något.
 
Montera tårtan:

Fördela krämen mellan lagerna, klä tårtan i imbc. Ställ tårtan kallt för ett par minuter. Häl över choklade glaze, låt det droppa lite ojämt på sidorna. Du kan ställa tårtan kallt igen så glazen stelnar snabbare, slutar rinna. När choklad glaze har stelnat lite börja dekorera tårtan. Jag satte ett stort hjärta i vit choklad med strössel på. Runt om har jag dekorerat med jordgubb- och cream popcorn. Det finns i olika smaker (karamel, lakris, choklad) att köpa i större välsorterade mataffärer, bland annat säljs på ICA.
Det är bara fantasin som sätter stopp egentligen.
och så här ser insidan av tårtan ut. 

Tack för att du tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.  

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.