A little piece of love for my mom today

Hipp Hipp Hurra för Mamma idag !

En söt liten rostårta för min älskade mamma. Så lycklig att kunna spendera dagen med henne. Så lycklig att kunna skämma bort henne precis så som hon förtjännar.
♥ Rostårta för mamma ♥
En sats ger en tårta på 4 bottnar á 18 cm eller 3 bottnar á 20-23 cm
Tid: ca 1,5 timmar inkl dekorering men exk tid för moussen att stelna
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser bottnar Tre lika delar:
  • Lika delar ägg ( använde 4 ägg till denna tårta )
  • Lika delar mjöl
  • Lika delar socker
  • 1 tsk bakpulver till 3 små ägg
  • ev vaniljsocker eller essens och färg

Sätt ugnen på 175º.
Olja/smöra och mjöla engångsformar i aluminium, lika många som antal bottnar du vill ha. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så du kan få ut de gräddade bottnarna lättare. Ingenting som fastnar och ger fula kanter. Brukar aldrig nuförtiden grädda i en stor form för att dela mina tårtbottnar utan använder alltid engångsformar. Varför gör jag det? För att slippa dela bottnarna, slippa smulor och ojämna bottnar.

Använd 3 lika glas. Börja med att knäcka äggen i det ena glaset. Fyll på med mjöl i det andra glaset till samma höjd som äggen. Fyll det tredje glaset med socker till samma höjd som äggen och mjölet.

Vispa äggen kraftigt och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd sen försiktigt i äggsmeten.
Ska du smaksätta eller färga smeten gör du det sist.
Häll i smorda och mjölade formar.
Grädda på nedersta valsen, i ca 150-175 grader, för ca 25-30 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 15-20 minuterna så inte bottnarna sjunker. Gör tändstickstestet innan du tar ut formen. Låt svalna under bakduk.
Ingredienser hallon mousse:
En sats ger ett lager fyllning till en ca 24 cm tårta eller som i detta fall två lager i tårtan på 18 cm.
  • 250 frysta bär
  • 1/2 – 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 4 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver
Blanda bär och socker i en kastrull och koka upp på spisen. Mosa bären och sila ev blandningen för att få bort kärnorna. Jag föredrar en len mousse och sillar ALLTID. Låt blandningen svalna.
Vispa grädde hårt.
Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen micra ett par sec tills den smälter.
Blanda bär och gelatin i gräddet under omrörning. Du kan låta moussen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna. Fyll tårtan.

Obs! Samma recept använder jag till jordgubbs-, blåbär- och smultronmousse, tänk bara på mängt socker till sötare eller syrligare bär.

Ingredienser glasskräm:

  • 2 msk marsan vaniljkräm pulver ( den som inte behöver kokas )
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
Vispa marsán med mjölk och grädde till en slät kräm. Blir krämen för hård vispa i lite mer mjölk eller grädde. Är krämen för lös blanda i lite mer marsáqn pulver
Montering:
Bre ett lager mousse ( som har ståt och stelnat lite innan ifall du inte monterar tårtan i en tårtring ) på första tårtbotten, lägg på andra, sen ett lager med vaniljkräm i mitten och som sista lager hallon mousse. Plasta in tårtan och låt den stå och safta till sig ett par timmar eller över natten.
Bottnar på tre lika delar är så mjuka och saftiga att man även kan montera och dekorera tårtan direkt innan den ska serveras.
Tårtan har jag spacklat/täckt med creamcheese frosting och täckt med covering pasta penslat på insidan med lite olja. Annars så är det som regel att alltid spackla tårtan med smörkräm under sockerpasta (sp) eller marschmallowfondant (mmf).
Tårtan är dekorerat med rosor i marsipan och bårder samt löv i sockerpasta. Ett väldigt snabbt sätt att dekorera en tårta på.
Tack för att ni tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.