AMERIKANSKA DONUTS MUNKAR

amerikanska donuts munkar

Donuts för hela slanten. Amerikanska donuts munkar.
Söndag som har varit började med förberedelser till att baka några munkar och slutade med 5 dussin. Fick lite panik när jag såg så många och tänkte att ”aldrig någonsin att dessa går åt” utan var väl inställd på att hälften kommer ändå hamna i den gröna påsen.

När sonen och hans bästa kompis haffade åt sig 4 stycken var innan jag ens hade funderat ut hur jag ville ta bilderna, då insåg jag sanningen. Har fått till det perfekta receptet,i alla fall efter mina barns mått.Blev extra glad att min son ville agera modell när jag tog bilderna, det är inte ofta han ställer upp men denna gång fick jag muta honom. Med vad? Gissa… Det blir en räjäl portion så vill du göra mindre sats går det alldeles utmärkt att halvera receptet.


AMERIKANSKA DONUTS MUNKAR

En sats ger ca 60 stycken beroende på vilken form du använder att stansa ut munkarna med.Tid: ca 5 timmar ( Ska du ha luftiga munkar då får degen jäsa långsamt och länge )Svårighetsgrad: lättBetyg: SSSSS++++ Ingredienser deg:

  • 25 g jäst
  • 125 g rumsvarmt smör i små bitar
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 dl rumsvarm mjölk
  • ca 22-24 dl mjöl
  • 3 ägg
  • ev riven skal av en halv citron
  • 0,75 l – 1 l rapsolja till fritering

Ingredienser glasyr:

  • 5 dl florsocker
  • 0,5 dl mjölk
  • ev smaksättning och färg
  • strössel

INSTRUKTIONER:

  1. Blanda jäst med lite mjölk tills den löser upp sig.
  2. Blanda i köksassistenten alla ingredienser men bara 20 dl av mjölet ( spara resten för att lägga till allt eftersom ifall det behövs ). Kör i minst 12 minuter på medelhastighet.
  3. Lägg i lite mer mjöl ifall degen är för lös. Degen ska vara mjuk men det ska inte fastna på händerna när den är färdig knådad. Har du inte assistent kan du knåda degen för hand men gör det i minst 16-18 minuter.
  4. Låt degen jäsa övertäckt för minst 2 timmar. Krävs långsamt jäsning för att munkarna ska bli luftiga och det gör dem vid långsamt jäsning.
  5. Ta upp degen på köksbordet och knåda den, kavla till ca 1 cm tjocka plattor.
  6. Med en rund kakmått eller ett glas, stansa ut munkarna. Med en mindre form ta ut mitten som du kan fritera för sig eller blanda med resten av degen och kavla ut igen, ta ut munkar med formen o s v.
  7. De stansade munkarna läggs på bakplåtspapper på plåt och ska jäsa övertäckta i minst 1,5 timme.Ska du få stora och luftiga munkar krävs det långtidsjäsning och framför allt långsamt. Därför används det kall mjölk i receptet.
  8. I en djup kastrull hetas olja ordentligt. Vissa recept säger minst 180º men har man inte termometer så kan man göra ett test med en mindre degbit. Lägger man in biten i oljan och börjar fräsa och bubbla på en gång då är oljan tillräckligt het.Låt lilla degbiten vara kvar i kastrullen ifall oljan inte var tillräckligt het och se när den börjar bubbla. Då kan du börja lägga i munkarna, några i taget.
  9. Fritera munkarna ca 1 minut på varje sidan, rulla dem direkt i strösocker eller lägg på galler eller bakplåtspapper att rinna av och kallna ifall du ska ha glasyr på.
  10. Blanda florsocker med mjölk till glasyren och värm lite på spisen tills den blir tjock flyttande.
  11. Blanda i ev smaksättning och/eller färg.
  12. Doppa den ena sidan av munkarna i glasyr och lägg dem på galler för att rinna av. Rör om i glasyren under tiden så det inte hårdnar och bildas en skorpa på ytan.Strö över strössel på direkten innan glasyren hinner stelna på munkarna för då kommer strösseln bara ramla av.

Det finns oändligt många sätt att garnera, dekorera, en munk på. Smält choklad och hackade nötter är ett annat. Som ni ser så blev det ”några” stycken men dem gick åt. Nästa gång ska jag doppa några i choklad och strö över malda nötter.amerikanska donuts munkar 1amerikanska donuts munkar 2

2 comments / Add your comment below

  1. Hej
    Vilket läckert recept älskar dessa donuts helt klart ett ett recept värt att testa Om man nu inte äger hushållsmaskin hur bearbetar jag degen .Med brödkavel eller mina händer isfl hur länge ?? till sist vilken olja lämpar sig bäst till fritering Mvh Kent

    1. Hej,
      Du måste knåda med händerna tills degen blir blank och elastisk, inte klibbar. Jag skulle kära på rapsolja som är neutralt i smaken.
      //Simona

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.