One Bowl Chocolate and Peanut Dacquoise cake with Peanut Butter Nougat filling and Chocolate ganache frosting

D

o I need to say more? Det tror jag inte. Denna tårta tar dig till nya höjder, smälter i munnen och skapar en begär efter mer. Den kan sammanfattas i tre ord. O M G!

DU måste testa den.


CHOKLAD OCH JORDNÖTS DACQUOISE TÅRTA MED JORNÖTSNOGAT KRÄM


Tid: ca 3 timmar
Svårighetsgrad: mellan
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser chocolate cake, One Bowl Chocolate
Receptet ger 4 runda bottnar på ca 18 cm eller 3 på 22-23 cm. Jag halverade nedan recept för denna tårta och gjorde bara 2 runda bottnar på 18 cm. Man kan även göra hel sats och frysa in bottnarna. De blir lika goda.
  • 4,75 dl mjöl
  • 4,75 dl socker sugar
  • 1,75 dl mörk kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsp salt
  • 2 stora ägg
  • 2,4 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
  • 2,4 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vanilla
  • 2,4 dl kokt vatten
Ingredienser Peanut Dacquoise ( Jordnötsmaräng botten)
Det blir 2 runda bottnar på ca 18 cm
  • 5 äggvitor
  • 1,5 dl socker
  • 1,75 dl rostade, saltade jordnötter
  • 1 msk maizena mjöl
Ingredienser Peanut Butter Nougat frosting
  • 1 1/4 dl socker
  • 115 g smör
  • 3/4 dl kondenserad mjölk
  • 1/2 burk marshmallow fluff
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 dl peanut butter
Ingredienser Chocolate ganache frosting
  • 200 g bra choklad ( jag gjorde på Marabow mjölkchoklad)
  • 3 dl vispgrädde
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
  3. Vispa i sist det kokta vatten. Var förslktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
  4. Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
  5. Sätt ugnen på 120º. Rita två cirklar på bakplåtspapper, ska vara lika stora som chokladbottnarna.
  6. Jordnötterna, 0,5 dl socker och maizena körs i matberedaren tills dem blir fint hackade. Vispa äggvitorna till hårdskum. Tillsätt resten av sockret i marängen under fortsatt vispning. Det ska bildas styva toppar och marängen ska vara blank när den är färdigt.
  7. Vänd i de hackade nötterna i två omgångar. Blanda försiktigt så inte marängen blir lös. Fördela marängen på bakplåtspapper, innanför cirklarna. Släta till.
  8. Grädda i mitten av ugnen för 1,5 timme. Stäng av ugnen men låt marängbottnarna kallna i ugnen för 1- 1,5 timme.
  9. Om dem flyter ut lite och blir större än de ritade cirklarna är det bara att skära med en vass kniv. Jag fick skära bort ca 1 cm runt om. Släng inte smulorna utan använd dem till dekorering.
  10. Blanda socker, smör och kondenserad mjölk i en kastrull och värm upp på spisen, på låg värme. Blanda i då och då tills sockret har smält och den börjar koka. Koka för ca 1-2 minuter och ta bort från spisen. Rör i cremen tills den är slät. Blanda i peanut butter och marshmallow fluff. Låt den kallna i rumstemperatur. Blanda med vispgrädde tills det blir en slät fin kräm.
  11. Värm vispgrädde i en kastrull på spisen nästan till kokpunkten. Ta från spisen och blanda i chokladen delad i små bitar. Rör i tills chokladen har smält. Låt det stå kallt minst 3 timmar eller över natten. Vispa till en lufftig kräm.
Montering:
  1. Lägg en chokladbotten på ett tårt- eller serveringsfat.
  2. Lägg 1/3 del av nougatkrämen, lägg en marängbotten, 1/3 del av nougatkräm, den andra marängbotten, sista delen nougatkräm och avsluta med den andra chokladbotten.
  3. Spackla tårtan med choklad ganache och dekorera efter tycke.

Här har jag spritsat toppen med lite nougatkräm blandat med ganache för att få lite stabilare kräm. I mitten har jag lagt krossad marängbotten.
Har man smakat vill man inte sluta. denna är långt ifrån min all time favvo tårta.
Tack för att du tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.
Vill du inte missa några recept följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.