Toscamuffins – Fjärde advent

Samtidigt som julbaket är i full gång måste jag bara baka något till fjärde advent. Muffinsar med mandeltäcke.
Perfekta till söndagsfikat när vi får gäster.
Jag tycker muffinsar blir perfekta bjudfika. Färdiga ”bitar” som går snabbt att baka och som är otroligt saftiga.
Mandeltäcket, knapprigt och lite rostat blir som pricken över i:et. Nu gjorde jag en julig variant med saffran i som jag hoppas gästerna kommer uppskatta.
♥ Tosca muffins ♥
Ger ca 20-25 muffinsar beroende på formstorlek
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++
Ingredienser:

  • 2,5 dl olja (neutral smak)
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 dk strösocker
  • 2 stora ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl mjöl
Till glasyren:

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk grädde
  • 100 g mandelspån
Sätt ugnen på 175º.
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Vispa socker och ägg fluffigt. Häll i mjölken blandat med olja. Sist siktar du i mjölblandningen och vispar allt till en slät smet.
Jasg ville ha juliga muffinsar och blandade i vätska ett kuvert á 0,5 g stött (malen) saffran.
Fyll muffinsformarna till hälften, smeten kommer att växa vid gräddningen, lägg på en plåt och

grädda i nedersta delen av ugnen i ca 20-25 minuter beroende på ugn. Är du osäker på gräddningstiden gör ett test med en tandpetare så vet du när muffinsarna är färdiga.
Under tiden förbered glasyren. Blanda smör med socker och grädde och värm försiktigt på spisen på lägsta värmen. Blanda i mjölet när smöret och sockret har smält. Rör om då och då i blandningen.
Glasyren får inte koka för det finns risk att den skär sig. Har du på lägsta på spisen är det ingen fara för det.
Sist blandar du i mandel. Ta bort från spisen.
Bre glasyren direkt på de färdiga muffinsarna. Ställ dem in i mitten av ugnen för ytterliggare 5-10 minuter eller tills mandeltäcket har fått en gyllenebrun färg.
Tack för att du tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.