SMÖRIGA KANELBULLAR

smöriga kanelbullar
Ni vet de DÄR konditorisnygga kanelbullarna? Såna som man köper på Caféer? Det kan man baka hemma faktiskt…och det är inte speciellt svårt. Smöriga kanelbullar som en nystan, knutna, vridna och fulla av underbara smaker.
Alex`s, min son, reaktion när han steg ut i köket förra söndag och skulle ta något att äta till frukost (ok till brunch kanske med tanke på att klockan var rena 12) och såg bullarna på bordet var obetalbar.
”Har DU bakat kanelbullarna mamma?” sa han och lyfte på ena ögonbrynen. Det första jag tänkte på var att ungen (ha ha ha…han är 15 snart och 1,80 lång) drev med mig, jag har bakat och bakat och åter bakat nu varje helg och även på vardagar.
”Shit ballt…ser ut som på konditori!”.
Ungdomar brukar inte ösa på med komplimanger eller överflödiga ord så när han lastade på sin tallrik 4 gigantiska bullar och släpade sig ner i trapporna till sit rum förstod jag. Succén var ett faktum.
Hemligheten ligger i handleden, sättet du snurrar bullarna på, så som nystan, och storleken förstås. Lägg till grädde, massa smör och supermjölet Manitoba Cream och det blir ett succé.
smöriga kanelbullar
smöriga kanelbullar
Har du ett eget recept på kanelbullar byt bara ut mjölet och snurra bullarna som jag kommer att visa nedan annars kan du använda dig av det recept jag bakade på.

SMÖRIGA KANELBULLAR


Kanelbullenystan
En sats ger ca 19 rejäla bullar, XL size
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Ingredienser deg:
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl standard mjölk
  • 40 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör normal saltat
  • 12-14 dl mjöl ( använder Manitoba Cream som ”har unika jäst krafter och ger saftiga och luftiga bröd”)
Ingredienser fyllning:
  • 1- 1,5 dl strösocker
  • 200 g smör rumsvarmt
  • rikligt med malet kanel
INSTRUKTIONER:
  1. Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt bli fingervarmt, ca 37º C.
  2. Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.
  3. Blanda med resterande vätska och häll i ca 12 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter.
  4. Jäs under handduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
  5. Under tiden sätt ugnen på 175º C. Rör smör med socker och kanel till fyllningen.
  6. När degen har jäst färdigt dela den i två bitar.
  7. Kavla varje bit till en rektangeln ca 1 cm tjock, bre fyllning på halva rektangeln och dra över den andra halvan som i bilden nedan.
  8. Klipp fingerstjocka remsor ut med långsidan.
  9. Nu kommer vi till den trixiga delen. Snurrandet. Hoppas att ni förstår vad jag menar för det var ett helsike att både snurra och fota samtidigt. Hade verkligen behövt en tredje hjälpande hand. Se bilden och förklaring längre ner!
  10. Lägg bullarna glest på en bakplåtspapper beklätt plåt och låt dem jäsa under handduk ca, 30 minuter, till dubbel storlek.
  11. Grädda i 175º till 150º C, vanlig ugnsvärme, i mitten eller nedersta delen av ugnen för ca 20-25 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Helst att du gräddar bullarna långsamt så dem hinner jäsa mer i ugnen och bli genomgräddade än att dem bara bränns på ytan. Tänk på att ju större bullar desto mer tid behöver dem i ugnen. Se bara hur mina bullar växer i ugnen, hade värmen på 150° C första halvan av tiden.
  12. Ta ut bullarna och pensla med smält smör och rulla i strösocker.
  13. Låt dem svalna under en handduk.
  14. Vill du inte ha strösocker på kan du innan gräddningen, pensla på lättvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda sen som vanligt.

Personligen tycker jag mer om strösocker än pärlsocker på bullarna men det är en smaksak.
smöriga kanelbullar
  1. Håll mellan tumme och pekfinger den ena änden på degremsan.
  2. Börja snurra remsan runt pek- och mellanfinger.
  3. När du kommer till sista varven lägg tummen på rullen (A) och rulla remsan över tummen och diagonalt (B), se bild nr 3.
  4. Den delen som du har snurrat över tummen (A) ska stoppas under bullen och änden på remsan (B) stoppas under bullen på andra sidan, se bild nr 4.
Tada…
Betyg:SSSSS++

Tack för att du tittade in. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet!
Psss…glöm inte att köpa mjölk så du har till bullarna…

12 comments / Add your comment below

  1. Ska köra igång med baket av dina goda bullar, det vet jag genom att se bullarna och läsa receptet. Manitoba mjölet är helt fantastiskt.
    Sätt ugnen på 200 grader? Grädda på typ 150-175 fr. Är 200gr bara ett skrivfel?

    1. Hej hej,

      Jag brukar alltid sänka när jag ska grädda. Bättre att grädda längre i lägre värme än för snabbt i högt och bara bränna på ytan. Så nej det är inte skrivfel men ha direkt från början på 175 grader. Kram S

    1. Nej, vanlig ugnsvärme. Har varmluft men är så van att använda vanlig så jag kör på den.

  2. Supergod bullar, tack för det receptet.
    Många såna bullbak blir det framöver.
    ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.