Snabba munkar

Snabbt. På bara 30 minuter har du rykande varma munkar på frukostbordet.
Enkelt. Ingen jäsningstid, ingen krångel utan endast blanda alla ingredienser och fritera.
Gott. Här måste ni själva göra er egen bedömning. Med tanke på att maken åt 9 st innan jag ens hade hunnit pudra dem med socker…Gott för jag fick stressa för att ta några bilder som jag inte alls blev nöjd med direkt eftersom alla andra i familjen hängde över axel och stampade ”ok, du måste vara klar mamma, kan jag ta en?” .
Då kan jag inte tänka klart och bara stressar och knäpper bilder på måfå. Förhoppningsvis kan jag använda några utan att skämmas för mycket.
Snabba puckar, jag menar snabba munkar 🙂
♥ Munkar ♥
Ca 28-30 st
Ingredienser:
5,5 dl mjöl ( eller 300 g )
3 msk strösocker
1 ägg
1,5 dl naturell yoghurt eller grädfil ( själv använde jag Fjällfil )
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 msk neutral olja
ev riven citronskal
olja till fritering
I en bunke blanda alla ingredienser förutom olja och knåda ihop till en deg. Blanda i 1 msk olja på slutet så du får ihop degen. På lätt mjölat bord kavla degen 1 cm tjock. Med ett rund mått, kakmått eller ett litet glas, 4 cm, ta ut runda små munkar. Degen som bli kvar till spill knådar du ihop igen, kavlar 1 cm tjock och tar ut fler munkar. Ingenting av degen går till spillo.
Heta upp olja i en djup stekpanna. Fritera munkarna i omgångar. Hur länge du behöver fritera innan du vänder dem är helt beroende av hur het oljan är, hur mycket du har i stekpannan och även hur högt värme du har satt på.
Jag hade plattan på 10 (max liggr på 12) efter att jag hade hetat ut oljan. Friterade ca 1,5 min på varje sidan. Testa och vänd. Munkarna ska vara gyllenebruna, inte brända men inte degiga.
Låt de färdiga munkarna rinna av på hushållspapper.
Jag pudrade över hälften av munkarna florsocker och över hälften ringlade jag chokladsås med en touch av hasselnöt och dulce de leche. Man kan även servera dessa med sylt eller varför inte till glass.
Till chokladsås smaksatt med hasselnöt och dulce d leche behöver du 1 msk nutella, 1 msk kondenserad mjölk och 1-2 msk grädde. Rör ihop till en tjockflytande sås, du kan ringlar över munkarna och/eller använd till att doppa munkarna direkt i.
Munkarna är som godast varma, självklart kan man äta dem även kalla och t o m värma i micron. Men det är bäst att göra en halv sats som går åt på en gång eftersom det inte tar någon tid alls att göra dem.
Betyg: SSSS +

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.