Konsten att fylla en tårta

Det finns mycket gott att fylla en tårta med. Jag ser på fyllningar som en överraskning, man ser vilken tårta man blir bjuden på men vad som döljer sig under ytan, det är jag alltid nyfiken på. Lika mycket som man ska planera hur en tårta ska se ut, vilka färger och dekoretioner man ska ha på tårtan, lika viktigt är det att kombinera smaker och färger innuti. För mig ska inte en tårta fyllas med mer än två olika fyllningar. Har man för många olika smaker så kan det lätt bli konstigt, och istället för att smakerna lyfts fram så kan dem försvinna och tårtan blir smaklös. Det är min åsikt men jag tycker det viktigaste är ändå att man gör det man själv känner sig bekväm med.
Detta inlägg tänker jag faktiskt hålla levande, ska fylla på med recept på fyllningar allt eftersom jag snubblar över något.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ♥ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Cream cheese and blueberry frosting (färskost kräm) ♥
Jag ville testa något nytt, en fräsch kräm som inte smakar för söt men inte blir för sur heller. Eftersom jag hade lite överbliven blåbärspure hemma, gjorde en blåbärsmousse häromvecka och sparade hälften av puren i frysen.
ca 100 g frysta blåbär eller andra av dina favorit bären
0,5 dl strösocker
200 g philadelphia ost eller annan färskost
75 g rumsvarmt smör
2-3 dl florsocker
Koka upp blåbär och strösocker i en kastrull, mossa bären och om du vill ha en fin kräm får du sila bort skal och ev kärnor ( om du använder andra bär än blåbär ). Jag silar alltid, vill helst ha min kräm eller mousse riktigt fina men kan tänka mig att dem blir riktigt goda utan att man silar. Låt purén kallna.
Vispa under tiden smöret fluffigt. Vispa även färskostenför sig, blanda i smör och vispa till det blir homogen.
Blanda i den kalla purén och sen vispa i florsocker, en halv dl i taget.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ♥ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Cream cheese frosting (färskost kräm) ♥
300 g philadelphia ost eller annan färskost
100 g saltat rumsvarmt smör
3-4 dl florsocker
ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m.
Vispa smöret vit och fluffigt.
Vispa färskosten och blanda med smöret.
Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.
Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist.
Denna gång smaksatte jag frostingen med vaniljessens och färgade med gul hushållsfärg.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ♥ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Smörkräm ♥
150 g rumsvarmt smör
4-5 dl florsocker
2 tsk vanilj essens eller 2 tsk vaniljsocker
2 msk kokhet vatten
Vispa smöret i en skål med elvisp på hög hastighet i ca 4-5 minuter tills det blir lufftigt. Under fortsatt vispning häll fluorsocker lite i taget. Ju mer socker man har i desto torrare blir krämen, den stelnar. Jag brukar inte använda mer än 4 dl fluorsocker. Häll i sist vaniljessens och även kokhet vatten för att få krämen lufftig och krämig.
Vill du ha en annan färg på krämen ’är det sista du gör att lägga i ett par droppar livsmedelsfärg.
Krämen blir mycket god och kan användas till att spackla tårtan som ska sen täckas med marsipan, sp, mmf … eller kan användas till att frosta tårtan, spritsa cupcakes eller dekorera tårta med.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦

♥ Hallonmousse ♥
250 frysta bär
1/2 – 1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
4 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver
Blanda bär och socker i en kastrul och koka upp på spisen. Mosa bären och silla ev blandningen för att få bort kärnorna. Jag föredrar en len mouse och sillar ALLTID. Låt blandingen svalna.
Vispa grädde hårt.
Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen micra ett par sec tills den smälter.
Blanda bär och gelatin i gräddet under omrörning. Du kan låta mousen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna. Fyll tårtan.
En sats räcker till ett lager fyllning i en stor tårta, ca 24 cm.
Samma recept använder jag till jordgubb-, blåbär- och smultronmousse, tänk bara på mängd socker till sötare eller surligare bär.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ♥ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
Peanut butter frosting ♥

Älskar man jordnötssmör så är denna krämen för dig. Kan användas som tårtfyllning, frosting av tårta eller cupcakes. Frostingen räcker till att fylla och täcka( frosta) en tårta på ca 20 cm, 2 bottnar.

230 g rumsvarmt smör
4-5 msk jordnötssmör (välj smoth för lenare frosting men båda sorterna fungerar, här har jag använt crunch)
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker eller essens
0,5 dl grädde

1. Vispa smöret ett par minuter tills det känns lent och fluffigt, använd elvisp
2. Blanda i jordnötssmöret och vispa lite till
3. Blanda i lite florsocker i taget samtidigt som du vispar på lägsta effekt.
4. Sist blandar du i både vaniljsocker och grädde och vispar tills krämen är genomblandad.

♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦

♥ Choklad ganache ♥
180 – 200 g favorit chokladen
3 dl vispgrädde
Värm gräddet på spisen NÄSTAN till kokpunkten. Se till att det inte kokar utan ta bort från spisen så fort det börjar bubbla i. Blanda i chokladen och rör tills den har smält. Låt blandingen stå kallt, i kylskåpet, minst 4 timmar. Ganachen ska vara riktigt kall, som en tjockflytande kräm eller sås. Vispa kraftigt med elvisp till en len och fluffig kräm. Färdigt att använda som fylning i eller till att garnera tårta eller cupcakes.
Tänk på att ganachen måste vara riktigt riktigt kall. Är den inte tillräckligt kallt kommer den inte att tjockna. Jag brukar alltid blanda ganachen på kvällen och vispa den dagen efter. Har man ont om tid då får man ställa den i frysen för att snabbt kyla ner den. Se bara till att den inte fryser utan bara kyls ner ordentligt.
Denna kräm kan man variera till oendlighet genom att använda olika chokladsorter. Jag brukar alltid kolla hemma vad jag har för choklad som barnen inte längre äter och använder den. Väldigt sällan som jag köper bakchoklad.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Verry cherry kräm/ frosting (körsbärskräm) ♥
500 g mascarpone eller annan färskost
ca 2,5 dl grädde
100 gr socker
2 dl god körsbärssylt
Vispa ost med grädde och socker till fluffig kräm och blanda i körsbärssylten. En sats räcker till att både fylla och frosta en rund tårta ca 16-18 cm, två bottnar.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Marängsmörkräm (smbc) ♥
swiss meringue buttercream/smbc

2 äggvitor
1 och 3/4 dl socker
200 g smör rumstemperatur
2 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljarom)
2 dl florsocker

1. Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög värme.
2. Blanda äggvitorna och sockret i en rostfri skål och vispa kraftigt över vattenbad. Använd elvisp. Marängen ska tjockna och bli hård. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att maränger rinner.
3 Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat.
4. Tillsät lite smör åt gången, då och då.
5. När marängsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker. Vill du ha en sötare marängsmörkrämen tillsätt mer florsocker.
6. Detta steg kan uteslutas men vill du smaksätta och färga din smörkräm så gör du det nu, det är det sista du gör.

Jag har använt denna till både fodring /spackling av tårta innan jag lägger på lock av sp eller mmf för att förhindra att tårtan ”svettas” och locket smälter, samt till frosting av cupcakes.

Smbc kan man smaksätta efter tycke, nedan har jag blandat i smält och kyld mjölkchoklad, choklad smbc.
Det blir såååååå lätt att spritsa med och smakar gudomligt.

♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ♥ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Nutellakräm/grädde ♥
3 dl vispgrädde
2 dl nutella (annan chokladpasta)
Vispa grädde hårt. Vispa nutella för sig tills den blir mjuk och krämig. Vänd nutella i grädden och blanda väl. Kan användas till både fylla och dekorera tårtor samt frosting i cukcakes och muffins.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Glasskräm ♥
Glasskräm är det väldigt lätt att göra. Blanda snabb marsán pulver med hälften mjölk och hälften grädde. Vispa tills den blir tjock och fluffig. Kyl krämen något innan du använder den. Mängden ingredienser hittar du på snabb marsán förpackningen.Självklart kan man göra egen vaniljkräm men har man bråttom funkar det med pulver också. Jag brukar ha i äkta vaniljstång i så smakar nästan som hemmagjord.
Inom kort kommer jag lägga ut recept på hemmagjord också.
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♥ Dulce de leche smörkräm ♥
150 g saltat smör rumsvarmt
1,5 dl dulce de leche
Vispa smöret fluffigt med elvisp under ett par minuter.
Skeda dulce de leche i smörkrämen under fortsatt vispning.
Krämen går mycket lätt att spritsa och det bästa av allt blir smaken av både sött och salt i perfekt balans.
Kan med fördel anvädas till att spackla tårtan innan man täcker med marsipan, sp, mmf. Eller varför inte ha den som fyllning i tårta?
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦
♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦ ¯¯ ¯¯ ♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦—♦

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.